MS hokej 2022 proběhne dle plánu, pro rok 2023 ale nastane velká změna

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. dubna 2022 18:36

Zatímco mistrovství světa v hokeji proběhne letos dle plánu, pro příští rok se chystá velká změna. Mezinárodní hokejová federace totiž dnes odebrala Rusku pořadatelství, namísto Petrohradu by se tak šampionát mohl konat i v Česku.

Rada IIHF se k očekávanému kroku rozhodla s ohledem na obavy o bezpečnost a pohodu všech zúčastněných hráčů, funkcionářů, zástupců médií a fanoušků.

 IIHF již v únoru Rusko vyloučila z letošního světového šampionátu v reakci na invazi na Ukrajinu. Stejně jako Bělorusku, které se na vojenském útoku podílí, pozastavila účast reprezentačních týmů i klubů z obou států na všech akcích do odvolání. Rusko vedle toho přišlo i o pořadatelství juniorského MS, které se mělo na přelomu roku konat v Novosibirsku a Omsku.

"Stejně jako v případě juniorského mistrovství Rada vyjádřila značné obavy ohledně bezpečného pohybu hráčů a funkcionářů při cestě do Ruska, z Ruska a v rámci Ruska," uvedli představitelé IIHF na oficiálním webu.

Náhradní pořadatel příštího šampionátu bude určen v květnu na kongresu IIHF ve Finsku, kde se vrcholná akce sezony koná letos. Podle původních plánů se o odebrání MS 2023 Rusku mělo jednat v Tampere, ale funkcionáři federace své rozhodnutí uspíšili, aby nový hostitel získal více času na přípravu.

Teoreticky by místo Ruska mohlo šampionát pořádat Česko, kde se má MS konat v roce 2024. Variantou je i přidělení turnaje Švýcarsku, které usilovalo o akci v roce 2020, ale kvůli koronaviru se nekonala.

Témata: Hokej ČR hokej