Jevgenij Pljuščenko: Hvězda krasobruslení terčem kritiky! Chce mír, ale věří v Putina!

Jevgenij Pljuščenko 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. března 2022 9:59

Svět sportu také reaguje na ruskou agresi vůči Ukrajině. Velké kritice ze zahraničí čelí elitní krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, který se rozhodl své země zastat na sociálních sítích. Co napsal?

Pljuščenko je dvojnásobným olympijským vítězem a mnohonásobným mistrem světa i Evropy. Ačkoliv je mu 39 let, vrcholnou sportovní kariéru už dávno ukončil. Nyní ale cítil potřebu se zastat krajanů, kteří stále ještě na nejvyšší úrovni soupeří o cenné kovy.

"Nemůžu mlčet. Jako sportovec a každý rozumný člověk sdílím postoj, že sport jde mimo politiku," uvedl na instagramu a připomněl, že mnohé organizace už ruské sportovce vyloučily, mezi nimi i "jeho" Mezinárodní bruslařská unie. Podle někdejšího krasobruslaře jde o velkou chybu.

Pljuščenko je přesvědčen, že sportovce nelze trestat zákazy startů. "Je to diskriminace a hrubé porušení jejich práv," konstatoval. Zmínil přitom, že třeba zájem o krasobruslení bez ruských závodníků, kteří patří ke světové špičce, nebude takový. 

Sankce na ruské sportovce pak označil za zpolitizované. "Chtějí Rusko izolovat od světového sportu, což znamená, že olympijské hodnoty jsou minulostí," napsal na sociální síti. 

Na závěr dodal, že i on chce mír. Zároveň ale vyjádřil podporu Vladimiru Putinovi. "Pevně ​​doufám, že vše co nejdříve skončí a jednání přinesou ovoce. Věřím v našeho prezidenta!" zvolal Pljuščenko.

Témata: Jevgenij Pljuščenko