Hokej na OH: Česko nedokázalo porazit Švýcarsko, dosáhlo nejhoršího výsledku v historii

Hokej, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. února 2022 12:10

Čeští hokejisté prohráli v předkole play off na olympijských hrách v Pekingu se Švýcarskem 2:4, poprvé v historii nepostoupili do čtvrtfinále a připsali si nejhorší výsledek na turnaji pod pěti kruhy od rozdělení Československa.

Po gólu Lukáše Kloka v 11. minutě sice vedli, ale pak se čtyřikrát prosadili Švýcaři. Čtyři minuty před koncem ještě snížil Roman Červenka, více zdramatizovat duel ale český tým nedokázal.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána se s olympiádou rozloučili s bilancí dvou výher - po nájezdech a v prodloužení - a dvou porážek. Zatímco po český výběr olympiáda končí, Švýcaři se ve středu utkají ve čtvrtfinále s Finskem.

Opakování vzájemného souboje ze základní skupiny bylo v úvodu opatrné. V 7. minutě dokázal Sedlák dorazit puk za brankovou čáru po Krejčího akci, rozhodčí však přerušili hru dříve, než stihl český útočník zakončit.

O čtyři minuty později Češi vedli, Genoniho ve švýcarské brance prostřelil od modré Klok. Ve 14. minutě byl ale vyloučen Kovář, který při vstřelené brance vzorově bránil gólmanovi soupeře ve výhledu, a Švýcaři v přesilové hře vyrovnali. Po šťastné přihrávce Thürkaufa zakončoval do prázdné branky Ambühl.

Jen o třináct sekund později Švýcarsko vedlo. K Hollensteinově zblokované střele se nejrychleji dostal Mottet a překonal Hrubce podruhé.

Český tým mohl vyrovnat v početní výhodě, faul Fory ale nepotrestal. Pešánův výběr se tlačil do útoku, obětavě hrající Švýcaři spoléhali na rychlé protiútoky. A na přesilové hry. Ve 28. minutě byl vyloučen Jeřábek a Malgin přiblížil své mužstvo k postupu mezi osmičku nejlepších týmů turnaje.

Snížit se snažit individuálně Smejkal, Genoniho však nepřekonal. Pešán do hry zapojil sedmého obránce Skleničku i třináctého útočníka Lence, od třetí třetiny se navíc rozhodl změnit složení elitních dvou formací. I proto, že ze hry vypadl zraněný Sobotka.

Švýcaři ale podpořeni dvoubrankovým vedením pozorně bránili a nepouštěli soupeře do výraznějších příležitostí. Genoni navíc chytal spolehlivě. Definitivu na české vyřazení a švýcarský postup dal pět minut před koncem kapitán Diaz, jenž prostřelil Hrubce od mantinelu.

Češi následně riskovali bez brankáře a při hře šest na čtyři kapitán Červenka snížil, i přes pokračující power play ale další gól přidat nedokázali.

Témata: hokej Hokej ČR olympiáda