Ester Ledecká je opět olympijskou vítězkou!

Ester Ledecká

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

8. února 2022 8:44 | Aktualizováno: 8. února 2022 12:38

Česko má první medaili na zimních olympijských hrách v Číně a rovnou je to zlato. Ester Ledecká v paralelním obřím slalomu na snowboardu potvrdila roli favoritky a vyhrála ve všech vyřazovacích soubojích.

V semifinále česká hvězda porazila Nizozemku Michelle Dekkerovou a její poslední soupeřkou bude Rakušanka Daniela Ulbingová, vedoucí žena Světového poháru, s kterou prohrála po pádu v prosinci ve finále v Carezze.

Česko má díky Ledecké jistou první medaili na letošních zimních hrách. Dosud nejlepším výsledkem výpravy bylo čtvrté místo rychlobruslařky Martiny Sáblíkové na trati 3000 metrů.

Šestadvacetiletá Ledecká vybojuje třetí olympijský cenný kov v kariéře. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu slavila senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu a poté podle očekávání triumfovala v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Pro vyřazovací jízdy zvolila Ledecká trať s červenými brankami. V prvním kole jela proti Nadye Ochnerové, Italka v horní části jízdu nezvládla, vyjela z trati a česká favoritka si dojela pro snadný postup. "Když chcete porazit Ledeckou, musíte jet na více než sto procent. Věřila jsem si, ale špatně jsem odstartovala," řekla Ochnerová na webu olympiády.

Čtvrtfinálový souboj s jednatřicetiletou Alexandru Królovou z Polska, která v lednu v Simonhöhe poprvé ovládla obří slalom ve Světovém poháru, byl dlouho vyrovnaný. Ledecké se jednou lehce zařízla hrana víc do sněhu, ale situaci ustála. Mírně vedla a v dolní pasáži Polka upadla.

Překvapivá semifinalistka Dekkerová udělala chybu už ve čtvrté brance a krátce poté při snaze riskovat vypadla. Ledecká si tak dojela pro snadný postup do finále.

Ester Ledecká po závodě pochopitelně zářila spokojeností. "Předvedla jsem vyrovnané jízdy, ve kterých jsem neměla žádný velký výkyv. Pochopitelně se dá pořád cokoli zlepšovat," uvedla v rozhovoru pro Českou televizi. Na olympijských hrách vybojovala ve své kariéře už tři zlaté medaile, čímž se dotáhla na rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného. "Dostala jsem se do exkluzivní společnosti, za což jsem samozřejmě vděčná. Ale můj úspěch mně stále nedochází. Pořád jsem ještě hlavou v závodě," smála se Ledecká.

Témata: Ester Ledecká