Zimní olympiáda v Pekingu začala

Olympijské hry, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. února 2022 13:00 | Aktualizováno: 4. února 2022 17:39

Zimní olympijské hry v Pekingu oficiálně začaly. Místo tradičního velkého olympijského ohně hoří jen pochodeň uprostřed obří vločky, kam ji umístili poslední členové štafety.

Vločka orámovaná olivovými ratolestmi a složená z menších vloček se jmény všech 91 účastnických zemí se pak vznesla nad Národní stadion a začal poslední z několika ohňostrojů.

Českou výpravu na plochu Ptačího hnízda přivedli krasobruslař Michal Březina a kapitánka hokejistek Alena Mills. Defilé zahájili tradičně Řekové a uzavřeli Italové jako pořadatelé příští zimní olympiády a zástupci domácí Číny.

Čínská metropole jako první po letních hrách, které se zde konaly v roce 2008, pořádá i ty zimní. Česko má v Pekingu rekordní výpravu na zimní olympiádě, ale konečný počet účastníků bude o něco nižší než původních 116 kvůli zraněním i koronaviru. O nejvyšší počet zimních olympioniků v historii se postaral zejména premiérový postup hokejistek.

Do programu, který se z avizovaných 100 minut protáhl na více než dvě hodiny, se zapojilo 3000 vystupujících převážně z řad teenagerů. Režisér Čang I-mou pro efekty využíval moderní technologie, především obří led obrazovku.

Po defilé výprav následovaly tradiční formality. S projevy vystoupili předseda organizačního výboru Cchaj Čchi a prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Oba hovořili o vděčnosti, že se hry navzdory pokračující koronavirové pandemii konají v řádném termínu.

Velmi nezvyklé bylo zapálení olympijského ohně, který vlastně zůstal v pochodni. Ve štafetě, která se kvůli koronaviru konala jen pár dní v horských střediscích určených pro olympijské soutěže, se na ploše vystřídaly vždy dvojice čínských sportovců různých generací.

Témata: olympiáda Olympijské hry 2022