Češi v Pekingu: Jak se sportovcům povede? Tohle není moc dobrý signál!

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

28. ledna 2022 21:41

Většina bookmakerů věří v zisk tří medailí pro českou národní reprezentaci. Ve vyšší číslo nedoufají ani sázkaři. Bookmakery vypsané kurzy na alespoň jednu medaili hraničí s jistotou (1,02:1-1,03:1). Adeptek na cenné kovy je málo, mohou však překvapit, vyplývá z vyjádření sázkových kanceláří, které ČTK oslovila.

Podle mluvčí Chance Markéty Světlíkové letos není adeptů a adeptek na cenné kovy tolik, jako tomu bylo v předchozích letech. "Eva Samková potvrdila neúčast, Ester Ledecká bude útočit na medaili na snowboardu a v alpském lyžování, kde je ale velká konkurence. Martina Sáblíková se vrací po zranění a na své hlavní trati už navíc tolik nedominuje. Záchranou by ale mohla být v biatlonu Markéta Davidová," uvedla.

Na to, že v Pekingu české sportovkyně a sportovci žádnou medaili nezískají, je Chancí vypsán kurz 10:1. Většina sázkařů nevěří, že česká výprava získá více než tři medaile. Kurz na tuto příležitost (více než 3,5) je u Chance 2,16:1.

Mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava řekl, že jeho společnost neočekává, že by Česká republika vyšla bez medaile. "Kurz na minimálně jednu medaili má hodnotu 1,03:1. Všichni jsou asi hlavně zvědaví a očekávají kov od Ester Ledecké," uvedl. Zisk minimálně jedné zlaté medaile pro českou výpravu má Tipsport vypsaný v kurzu 1,45:1.

Vypsány jsou i kurzy na vítěze olympijského turnaje v ledním hokeji. Vedle Kanady jakožto jasného favorita na vítězství se podle Hadravy po zákazu startu hráčů NHL vytvořilo mnohem širší pole favoritů. "Velkou neznámou bude především tým USA postavený převážně z univerzitní NCAA, ale osobně si myslím, že do medailových bojů se tento mladý tým neprobojuje. I když se v poslední době některým českým hráčům začalo v NHL dařit, myslím si, že pro náš tým je neúčast hráčů NHL spíše výhodou," uvedl.

Hlavním favoritem je podle něj Ruský olympijský výbor (ROV), který čerpá z kvality KHL. Na jeho vítězství je vypsán kurz 2,85:1. Rusko jako stát se nesmí do konce roku 2022 účastnit kvůli odhalení státem organizovanému dopingu.

Podle mluvčího společnosti Fortuna Petra Šraina je i pro ně favoritem hokejového turnaje mužů ROV. Solidní šance vidí i pro Švédsko, Kanadu nebo Finsko. Připomněl, že v Pekingu se představí také české hokejistky. S ohledem na kurz 75:1 ale mohou podle Šraina jen překvapit. O zlato se podle Fortuny s velkou pravděpodobností utkají týmy Kanady (1,9:1) a Spojených států (2:1).

U Fortuny je také možné vsadit si, že čeští hokejisté vyhrají bez jediné porážky v kurzu 99:1, že na zlato z OH navážou i ovládnutím MS v kurzu (111:1) nebo že tým nakonec posílí legendární Jaromír Jágr (68:1).

Na olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu před čtyřmi lety vsadili u Chance lidé 70 milionů korun a lépe se podle vyjádření Světlíkové dařilo bookmakerům. "Sázející neodhadli hlavně krasobruslení, sjezdové lyžování nebo curling. Mnohá překvapení v ledním hokeji také potěšila především bookmakery. I když zde zafungoval i patriotismus. Nejvíce peněz, přes dva miliony korun, sázející prohráli na hokejové semifinále Česko - Rusko (0:3)," uvedla Světlíková. Na letní olympiádu v Tokiu Chance přijala sázky za 121 milionů korun, tedy o téměř tři čtvrtiny více než tomu bylo v případě poslední letní olympiády.

Mluvčí Sazky Veronika Diamantová uvedla, že byť kurzy na ZOH její společnost zatím nevypsala, s největší pravděpodobností tak učiní ještě v průběhu tohoto týdne.

Témata: olympiáda