Dakar 2022 výsledky: Prokop klesl na sedmé místo, Loprais drží pátou pozici

Martin Prokop na Rallye Dakar

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. ledna 2022 18:35

Martin Prokop zajel ve třetí etapě Rallye Dakar sedmnáctý čas a v celkovém hodnocení kategorie automobilů klesl na sedmé místo. Motocyklový jezdec Martin Michek byl dnes třináctý a v průběžném pořadí se posunul na 22. pozici před krajana Jana Brabce, který se po dodatečné penalizaci propadl o tři příčky za něj.

Nejlepším z českých pilotů kamionů byl tentokrát osmý Martin Macík, Aleš Loprais ale drží průběžně pátou pozici. V čele pořadí automobilů je Násir Attíja z Kataru, motocyklistům kraluje Brit Sam Sunderland a ke změně nedošlo ani mezi kamiony, kterým vévodí Dmitrij Sotnikov z Ruska.

Prokop stejně jako v pondělí v rychlé etapě za nejlepšími zaostal, od vítězného Carlose Sainze ze Španělska jej dělilo 15:03 minuty. V průběžném pořadí přišel o jednu pozici.

Trojnásobný dakarský vítěz Attíja byl dnes osmý, upevnil si ale vedení. Druhého Francouze Sébastiana Loeba totiž zbrzdily defekty a devítinásobný mistr světa v rallye ztratil více než půl hodiny. Za Attíjou už zaostává o 37:40 minuty. Sainz si připsal jubilejní 40. výhru na Dakaru a zároveň historicky první pro vůz kategorie T1-Ultimate, která je vypsaná pro auta s alternativním pohonem. Španělská rallyeová legenda jede s hybridem Audi.

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší Portugalec Joaquim Rodrigues, který si dojel pro první etapové vítězství v kariéře. Sunderland za ním zaostal o 7:30 minuty. Byl pomalejší i než Michek, jehož od prvního místa dělilo 5:27 minuty. Brit má teď v čele náskok jen čtyři sekundy na Adriena van Beverena z Francie. Brabec ztratil na Rodriguese přes patnáct minut, v cíli navíc dostal pětiminutovou penalizaci a klesl až za Michka.

Kamionům i nadále kraluje tovární tým Kamaz, který ale poprvé neobsadil kompletní první tři místa. Za Sotnikovem a Andrejem Karginovem dojel třetí Nizozemec Janus van Karsteren. Macík na osmém místě ztratil 12:29 minuty, Loprais byl s odstupem dalších tří minut jedenáctý. Šestého času dosáhl Chilan Ignacio Casale z českého týmu Tatra Buggyra Racing.

Témata: Rally Dakar