MS v hokeji: Češi v prodloužení porazili silné Rusko!

Češi porazili Rusy

Autor: stars24.cz

10. května 2018 23:11

Po Slovácích, Švédech a Švýcarech se český národní tým v rámci letošního světového šampionátu utkal ve skupině A s dalším těžkým soupeřem a to Ruskem, které doposud na turnaji ani jednou neinkasovalo.

Změnit to chtěli samozřejmě svěřenci kouče Josefa Jandače a to i včetně dvou posil ze zámoří Davida Pastrňáka a Davida Krejčího, kteří, přestože do Dánska dorazili teprve ve čtvrtek ráno, nakonec figurují v sestavě v tomto zápase. Jenže stejně jako v předešlých zápasech, i v tomto duelu Češi jako první prohrávali. Již ve 2. minutě se trefil Nestěrov. Čechům se ale podařilo ještě v první třetině vyrovnat, přičemž tím úspěšným střelcem se stala jedna z posil z Bostonu David Krejčí. A zanedlouho bylo ještě radostněji, neboť rodák z Ruska a český reprezentant zároveň Dmitrij Jaškin otočil stav na 2:1 pro Česko. Po první přestávce však Rusové opět vyrovnali a to zásluhou Michaila Grigorenka, ve 25. minutě to ale byl Pastrňák, který tak dostal Čechy zpátky do vedení a stejně jako Krejčí s Jaškinem, i on nakonec skóroval. Dlouho jsme se ale tehdy neradovali, jelikož po zmatcích v naší obraně skóroval Barabanov a vyrovnal tak na 3:3. Takový stav byl po dvou třetinách a to i proto, že Češi přežili dvě přesilovky Rusů bez úhony, přičemž v té druhé měla sborná obrovskou šanci. Dadonovovo nahození šlo ale nakonec od tyče k tyči a pak ven z Rittichova brankoviště. Ve třetí byl blízko gólu Filip Hronek, jenže ten v přesilovce trefil pouze tyčku a i proto jde duel do prodloužení za stavu 3:3. V něm nejprve měli blízko ke gólu Polášek a Řepík, nakonec to ale byl Pastrňák, jenž jen potvrdil, že to byl zápas dvou zámořských posil z Bostonu a vstřelil vítězný gól.

V předešlých zápasech naši reprezentanti dotahovali a nejinak tomu je i v tomto utkání. Přestože hned z kraje zápasu se náš výběr snažil usadit se v útočné třetině a zaměstnat tak gólmana Košečkina, což se také střelou Gudase od modré podařilo, byli to právě svěřenci kouče Josefa Jandače, kteří jako první inkasovali. Stalo se tak již ve 2. minutě, kdy Barabanov obehrál Hronka a dostal se tak před Ritticha, který tehdy sice ještě neinkasoval, to až po následující střele Nestěrova, 0:1. Češi se ale po této  rychlé brance nikterak nevzdávali a nadále pokračovali v útočném pojetí své hry. Krátce po gólu to ale i tak mohlo být 2:0, kdyby se však Dadonov trefil.

Aktivní byla česká první útočná lajna, kterou spolu s Jaškinem tvořily ještě posily z NHL David Pastrňák a David Krejčí. Nejprve Pastrňák přihrál Šulákovi, který ale Košečkina nepřekvapil, následně se pak osmaosmdesátka z Bostonu utopila ve svých kličkách.  Pak se z mezikruží rozhodl střílet Michal Jordán, ovšem jeho rána skončila těsně vedle levé tyče. Češi měli stále více navrch, ale občas i propadli, jak se to například stalove 13. minutě, kdy měli Rusové přečíslení 2 na 1, přičemž tím jedním Čechem byl Šulák. Andronov následně nezpracoval puk jak chtěl a nezakončil úplně podle svých představ, za chílí střílel jen těsně mimo.

Za chvíli už tu ale byli Češi s další možností, přičemž největší práci odvedl tehdy Horák, který nejprve našel Poláška, jenž trefil Košečkinův beton, následně Horák dorážel skoro do odkryté klece, ale minul. To ale Čechy nemuselo nikterak mrzet, neboť v 15. minutě se ke střele dostala posila z NHL David Krejčí a přestože rvní střela nevyšla, druhá už byla přesná a vyrovnal na 1:1. Rusové se snažili rychle odpovědět prostřednictvím Barabanova, místo toho ale jel za chvíli proti Košečkinovi Moravčík, ale tentokrát jako proti Švýcarům neuspěl. Pak už se ale opět ke slovu přihlásila lajna se zámořskými hvězdami a poté, co Pastrňák zpoza branky přihrál Jaškinovi, byl to rodák z Omsku, jenhž skóroval na 2:1. Že se jednalo o skvělou třetinu, to dokumentuje i střelecká statistika. V ní po prvním dějství vedl český tým 12:4.

Po Krejčím a Jaškinovi skóroval i Pastrňák, Rusové ale rychle odpověděli. A pak při nás stáli všichni svatí

Úvody třetin Čechům zkrátka nejdou a nejinak tomu bylo i v případě druhé třetiny tohoto utkání z Ruska. Prakticky zanedlouho po vhazování ve středovém kruhu Bučněvic zpoza branky našel najíždějícího Michaila Grigorenka a byl to právě on, který stav zápasu vyrovnal na 2:2. Následně mohl navrátit českému týmu vedení jak Nečas, tak Hronek, ani v jednom případě to však gólem neskončilo. Naopak skórovat klidně mohli opět Rusové a to poté, co chyboval Krejčí. Tehdy se tak do brejkové příležitosti dostal Anisimov, jenže gólman Rittich se zaskvěl výtečným zákrokem. Ve 25. minutě ale byla na ledě opět zámořská lajna společně s Davidem Pastrňákem a Davidem Krejčím, přičemž ten druhý přihrával tomu prvnímu a opět tak bylo v českém táboře veselo. Jenže nebylo na dlouho. Minutu na to totiiž chybovala česká defenziva, čehož využili Zajev s Barabanovem, který už měl jednoduchý úkol, dostat kotouč do prázdné klece.

Na rozdíl od duelu se Švýcary v tomto utkání mnoho trestných minut nepadá. První trest si vysloužil Libor Šulák a během tohoto oslabení se hned dvakrát ukázal gólman Rittich, přičemž v jednom případě zasáhl betonem Zajceva. Pak si mohl zachytat i proti Šulanovovi, který se dostal k puku po chybě Martina Nečase, ale vše nakonec výborně odbránil Michal Moravčík. Tehdy už bylo zkrátka znát, že Rusové už chytli tempo zápasu a hru tak vyrovnali. V další ruské příležitosti byl například Sošnikov, který ale z mezikruží stílel nad.

Následně byl přísně za nedovolené bránění vyloučen Tomáš Plekanec a i toto oslabení jsme zvládli bez inkasovaného gólu, přestože měli naši borci obrovské štěstí. Dadonov totiž během této přesilovky jen tak nahodil kotouč na Rittichovu branku, po teči však puk šel od tyčky k tyčce a naštěstí pro české barvy pak pryč z brankoviště. I proto tak byl stav po dvou třetinách nerozhodný 3:3.

Připravujeme další podrobnosti...

Úvodní sestavy:

Česko: Rittich (Francouz) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Hyka, Faksa, Červenka (C) – Řepík, Nečas, D. Kubalík – Nestrašil, Plekanec (A), Horák – Chytil

Rusko: Košečkin (Šesťorkin) – Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, N. Zajcev, J. Jakovlev, Chafizullin, Trjamkin – Kaprizov, Dacjuk (C), Dadonov (A) – Grigorenko, Anisimov, Bučněvič – Mamin, Andronov (A), A. Michejev – Barabanov, Kablukov, Šalunov – Sošnikov

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým