Olympiáda nezačíná nejlépe! Tokio hlásí nakažené mezi sportovci, problémy má i český tým!

olympiáda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. července 2021 11:25

V olympijské vesnici už se objevil koronavirus i mezi sportovci. Pozitivní test měli podle organizátorů dva zahraniční účastníci her v Tokiu. Nákaza se prokázala také u jednoho sportovce mimo vesnici. Jejich totožnost pořadatelé neuvedli.

Už v sobotu se objevily informace o prvním nakaženém v olympijské vesnici, nešlo však o sportovce. Pozitivní test na covid-19 měl po příletu do Tokia i jeden z členů realizačního týmu české výpravy, je však bez příznaků nemoci.

Do izolace putoval z tokijského letiště Narita podle agentury Reuters kvůli pozitivnímu testu také člen Mezinárodního olympijského výboru Rjo Sung-min, bývalý korejský stolní tenista a olympijský vítěz z Atén 2004.

"MOV s úlevou přijal zprávu, že byly řádně dodržovány všechny protokoly, které vedly k odhalení případu. Přejeme mu rychlé uzdravení," uvedl MOV v prohlášení. Rjo Sung-min na sociálních sítích napsal, že před cestou do Japonska měl dva testy negativní a je zcela bez příznaků.

Podle organizátorů se v souvislosti s olympiádou objevilo v dějišti her zatím 55 případů nákazy. V Tokiu bylo v sobotu hlášeno 1410 nových případů covidu-19, nejvíce za poslední půlrok. V metropoli platí kvůli zvýšenému výskytu koronaviru stav nouze.

Člen české výpravy měl po příletu do Tokia pozitivní test na koronavirus

Nejmenovaný člen realizačního týmu české výpravy měl po příletu do dějiště olympijských her v Tokiu pozitivní test na covid-19. Český olympijský výbor to oznámil v tiskové zprávě. Pozitivní test měl jeden z pasažérů pátečního charterového letu z Prahy. Nyní je v izolaci, stejně jako několik dalších cestujících z letadla, kteří s ním mohli přijít do blízkého kontaktu.

Výsledek antigenního kontrolního testu na letišti potvrdila i následná analýza PCR. "Bohužel se nám ani přes veškerá opatření, která k současné době patří, tato situace nevyhnula. Každopádně všichni ostatní členové týmu měli negativní testy a všichni sportovci jsou v pořádku v olympijské vesnici," řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Člen týmu s pozitivním nálezem je momentálně v izolaci, stejně jako několik možných blízkých kontaktů z letadla. "Jak teď bude v jejich případě vše probíhat dál, to intenzivně řešíme," řekl Doktor, který je zároveň sportovním ředitelem ČOV.

Šéflékař týmu Jiří Neumann doplnil, že nakažený Čech nemá žádné příznaky nemoci. "Před cestou absolvoval dva povinné PCR testy v rozmezí 96 hodin před odletem s negativním výsledkem, které jsou podmínkou vstupu do Japonska, a to dokonce ve dvou různých laboratořích. Bezpříznakovému onemocnění odpovídají také hodnoty provedeného PCR testu,“ uvedl Neumann.

Hned při podezření začal štáb výpravy připravovat preventivní opatření. "Během dvou hodin jsme zvládli akci kulový blesk a pro všechny sportovce a členy doprovodu z letadla, kteří přicestovali do vesnice, jsme připravili individuální pokoje. Do společných prostor v apartmánech jim přidáme i speciální čističky vzduchu," popsal Doktor.

Australští atleti šli na soustředění před OH na několik hodin do karantény

Celý tým australských atletů putoval v sobotu na předolympijském soustředění v Cairns na několik hodin do karantény. Důvodem byl nejednoznačný výsledek testu na koronavirus u jednoho člena realizačního týmu, který přicestoval z Melbourne. Dodatečné dva testy měl však negativní.

"Jde o člověka, který přichází do přímého kontaktu s atlety a pracuje s nimi," řekl k obavám hlavní lékař australské olympijské výpravy David Hughes. "Je to další důkaz systematické práce a pečlivého plánování atletického svazu. Šlo o další test, který provedli, i když nemuseli. My jsme to po nich nežádali," uvedl.

"Covid nemá nohy, nemůže se přenášet, pokud se lidé nepohybují. Postupovali správně. Všem řekli, ať zůstanou zavření, dokud se to nevyřeší," dodal ke krátké karanténě, která přípravu atletů nijak výrazně nenarušila. Australský tým má dorazit do Tokia 26. července, atletické soutěže začnou o čtyři dny později.

Témata: olympiáda Japonsko sport