ME ve fotbale 2021 má vítěze: Italové vezou trofej domů, anglické prokletí trvá!

Leonardo Bonucci a Gianluigi Donnarumma s trofejí pro mistry Evropy. (11.7.2021)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. července 2021 10:10

Fotbalové mistrovství Evropy, na kterém zanechal nesmazatelnou stopu také český národní tým, je u konce. Ve finálovém utkání po penaltovém rozstřelu zvítězili Italové, anglické prokletí trvá.

Celá Anglie věřila, že v domácím prostředí na londýnském stadionu ve Wembley získá první titul mistrů Evropy v historii země. Zvlášť když vstup do utkání měla ideální. Ve druhé minutě zůstal na zadní tyči sám obránce Shaw, který zúročil přesný centr Trippiera a přesnou ranou otevřel skóre.

Albionu se ale nevyplatila pasivní hra po přestávce. Italové byli výrazně aktivnější a dočkali se vyrovnání. Po sérii odrazů po rohovém kopu se míč dostal k obránci Bonuccimu, který jej dostal za Pickfordova záda. Vyrovnáno.

V základní hrací době ani obou poločasech prodloužení už branka nepadla, následovaly tedy pokutové kopy. Angličané v nich navázali na předchozí nezdary v rozstřelech na velkých šampionátech v letech 1990 a 1996.

Do penalt přitom vstoupili lépe, když Kane i Maguire proměnili, zatímco na straně soupeře selhal Belotti. Jenže poté už neuspěl jediný z domácích exekutorů, poslední šel na řadu mladíček Saka. Donnarumma jeho pokus zneškodnil a Italové mohli slavit zisk titulu pro mistry Evropy. 

Anglie - Itálie 1:1 (0:1), 2:3 na penalty

2. Shaw - 67. Bonucci, rozhodující penalta Bernardeschi

Témata: fotbal ME