EURO 2020: Česko - Skotsko 2:0. Schick šokoval svět nádherným gólem!

Čeští fanoušci podporují reprezentaci ve skotském Glasgow. (14.6.2021)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

14. června 2021 15:00 | Aktualizováno: 14. června 2021 16:55

Český národní tým dnes vstoupil do o rok odloženého mistrovství Evropy ve fotbale, které se odehrává po celém kontinentě. V Glasgow reprezentanti hráli zápas s domácím Skotskem, které po dvou gólech Patrika Schicka zdolali 2:0 a připsali si první tři body.

Podle odborníků šlo o zcela zásadní utkání pro české naděje na postup ze skupiny, Skotové jsou totiž považováni za nejjednoduššího ze soupeřů ve skupině. V posledním vzájemném utkání na podzim loňského roku ale reprezentace na Ostrovech prohrála 0:1.

Trenér Jaroslav Šilhavý poslal do utkání stejnou jedenáctku jako do posledního přípravného zápasu s Albánií. Do branky se tak postavil Tomáš Vaclík, jen na střídačce pak čekal na svou šanci talentovaný Adam Hložek.

Proti Skotsku 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 nastoupí #ceskarepre v této sestavě 💪#EURO2020 #CZE pic.twitter.com/DpQy4FNfVT

— Česká fotbalová reprezentace (@ceskarepre_cz) June 14, 2021

V úvodních minutách byli aktivnější Skotové, sbírali odražené míče. Po chybě Kalase se dostali k rohu, bezprostřední nebezpečí z toho ale nebylo. Čeští reprezentanti se hledali a měli problém udržet se na balonu.

V jedenácté minutě se konečně na pravé straně individuálně uvolnil Coufal, jehož centr našel ve vápně Schicka. Hlavička útočníka Leverkusenu ale nepředstavovala žádnou velkou hrozbu. Následný centr ze standardní situace proletěl bez jakéhokoliv zásahu vápnem domácího týmu.

V šestnácté minutě získali Češi míč vysoko na polovině soupeře, Jankto přihrál pod sebe Schickovi a ten poprvé prověřil brankáře Marshalla, který vyrazil na roh.

V osmnácté minutě zahrozili také Skotové. Na levé straně si rychle vyměnili míč a poslali jej do pokutového území, kam si nabíhal Dykes. Vaclíkovu svatyni však střelou minul.

Následovala rozháraná pasáž, kdy se ani jednomu z týmů nedařilo získat herní převahu. Na hráčích byla patrná jistá nervozita. 

První opravdu velkou šanci měl liverpoolský obránce Robertson, který z levé strany postupoval sám na Vaclíka. Český brankář reflexivním zákrokem vytáhl míč nad bránu.

Národní tým se v závěru úvodního dějství dostal k sérii rohových kopů a po třetím z nich padl gól. Coufal se uvolnil na pravé straně, Schick ve vápně přeskočil protihráče a přesně umístěnou hlavičkou rozvlnil síť.

Hned v úvodu druhého poločasu měl Schick šanci přidat druhý gól, ale Marshall tentokrát jeho pokus vyrazil. To samé platilo i o chvíli později po pokusu kapitána Daridy. 

Skotové následně měli obrovskou příležitost vyrovnat. Vaclík vyboxoval míč k Hendrymu, který rozezvonil břevno. Český brankář krátce poté výborně zareagoval na míč tečovaný jedním ze stoperů, který už mířil do brány.

V dvaapadesáté minutě zaskočil Schick z půlící čáry vyběhnuvšího Marshalla, který už se nestihl vrátit do branky. Reprezentace přežila velké šance a přidala druhý gól.

Schick v arabštině… pic.twitter.com/WJK9ccB7Sd

— Michal Kubal (@MichalKubal) June 14, 2021

Skotům pochopitelně nezbylo nic jiného než přidat. V jednašedesáté minutě měl Vaclík i trochu štěstí, když Armstrong vystřelil z dálky a jeho tečovaný projektil skončil na horní síti. 

V druhé půli se jako první český náhradník dostal do hry Holeš místo Krále. Na hřiště se následně podívali také čerství ofenzivní hráči, konkrétně Adam Hložek a Matěj Vydra.

Na posledních pár minut opustil hřiště také český hrdina Schick, kterého nahradil Michael Krmenčík. Ve velké šanci ale Marshalla hlavičkou nepřekonal. Mrzet to však nemuselo jeho ani spoluhráče, jelikož zápas už se jen dohrával. Národní tým vstoupil do turnaje důležitým vítězstvím.

Česko čeká další utkání v pátek od 18 hodin, kdy se v Glasgowě utkáme s Chorvatskem, které ve svém prvním zápase v neděli podlehlo Anglii. 

Skotsko – Česko 0:2 (0:1)

42. a 52. Schick

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Souček, Král (Holeš) - Masopust (Vydra), Darida, Jankto (Hložek) - Schick

Témata: fotbal ME Fotbal