MS v hokeji 2021: Česko - Dánsko 2:1. V nájezdech uspěli všichni čeští hokejisté!

Hráči národního týmu na MS v Lotyšsku.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

31. května 2021 15:56 | Aktualizováno: 31. května 2021 17:55

Národní tým může už dnes večer mít jistotu postupu do vyřazovacích bojů. Nejprve musí v odpoledním utkání v lotyšské Rize porazit Dánsko. Po třetí třetině je vyrovnáno 1:1, bude se hrát prodloužení.

Trenér Filip Pešán udělal před šestým utkáním ve skupině pár změn v sestavě. Do brány se místo Romana Willa opět vrátil Šimon Hrubec. Do prvního útoku pak po bok Kováře s Kubalíkem zamířil Radan Lenc, jehož místo ve třetí formaci přebral Filip Zadina.

První velkou šanci měl obránce Lukáš Klok, který v předchozích dvou zápasech skóroval. Na Dahma ale po dobrém napadání spoluhráčů nevyzrál. Český bek si při dalším střídání vykoledoval dvouminutový trest za krosček. Dánové přesilovku rychle využili, skóre otevřel Niklas Jensen.

Češi mohli rychle odpovědět, po zadovce zpoza dánské branky se v dobré pozici ocitl Špaček, ovšem minul. V obraně dělala reprezentantům problémy především formace se střelcem Jensenem.

Poté se v závaru před Dahmem dobře zorientoval Smejkal, ale na poslední chvíli proti němu čistě zasáhl jeden z dánských obránců. Reprezentanti sice hráli většinu času s pukem, ale vyloženou šanci jim Dánové dobře organizovanou defenzivní hrou nedovolili.

V poslední minutě úvodní části vybojoval faul na svou osobu kapitán Kovář. V přesilovce hned po pár vteřinách pálil Kubalík, v samém závěru třetiny ještě dvakrát střílel Zadina. Stav ale zůstal nezměněn.

Početní převaha pokračovala i na začátku druhého dějství, avšak bezvýsledně. Už ve hře v plném počtu vyzkoušel štěstí Lenc, dánskému brankáři při zákroku spadla helma. Češi se pak sice drželi většinu času na puku, ale hrálo se bez šancí.

Další velkou příležitost měl až Kubalík po výměně puku s Hronkem, kotouč ale zůstal Dahmovi pod betonem. Díky dobrému pohybu celé pětky se pak dostal do přečíslení Špaček, ale jeho přihrávka ke Stránskému nedoputovala.

Ve druhé třetině se národní tým dočkal i druhé přesilovky po faulu na Fleka. Větší rozruch však ve vlastním oslabení způsobili Dánové, když vyrazili do brejku, který však zakončili nepřesně. Šance přišla až po přesilovce díky dvojici Hanzl a Flek, druhý jmenovaný ale tváří v tvář Dahmovi neuspěl.

V závěru třetiny navíc oslabil tým zbytečným faulem Špaček. Seveřané tak i po druhé třetině vedli o gól.

Přesilovku soupeře Češi tentokrát přežili bez újmy a začali se opět soustředit na útočení. Vyrovnání se fanoušci národního týmu dočkali v 46. minutě. Do útoku prostřídal Chytil, vletěl před bránu a přihrál Kubalíkovi před odkrytou branku. Chicagský střelec už se nemýlil.

Kubalík pak mohl skórovat i podruhé po krásné výměně puku s Kovářem, jenže Dahm měl lapačku připravenou. Krátce poté měli obrovskou šanci také Dánové, ale Hrubec skvělým zákrokem střelu zneškodnil.

Čtyři minuty před koncem ukořistil puk Jakub Vrána a postupoval sám na dánského brankáře, který však jeho samostatný nájezd zlikvidoval. Po faulu Jensena dostali Češi možnost zahrát si v závěru normální hrací doby přesilovku, ale ze závarů v brankovišti se gólu dosáhnout nepodařilo.

V úvodu prodloužení, které se na MS hraje tři na tři, se národní tým dostal k puku, do dobré střelecké pozice se propracoval Hronek, ale Dahm ho vychytal. Za Dány kontroval střelec Jensen, pak si ale severský tým neodpustil další vyloučení.

Češi v přesilovce dostali puk za záda jinak skvěle chytajícího dánského brankáře, po přihrávce Vrány jej propálil nechytatelnou ranou obránce Hronek. Jenže po přezkoumání videem byl gól odvolán pro Kubalíkův ofsajd při přechodu do útočného pásma. Čas se sice vracel zpátky, ale podruhé se branku vstřelit nepodařilo.

Následovaly tedy nájezdy, které začaly výborně. V úvodní sérii proměnil Robin Hanzl, zatímco Šimon Hrubec soupeře vychytal. V druhé sérii proměnili Bau Hansen i Jakub Vrána. Úspěšní následně byli také Jensen, Kovář, True i Chytil. Český realizační tým pak vyměnil brankáře a Roman Will svým jediným úspěšným zákrokem definitivně zajistil dva body.

Česko – Dánsko 2:1 po nájezdech (0:1,0:0,1:0 - 0:0)

36. Kubalík (Chytil, Vrána) - 4. Jensen (Lauridsen, Olesen)

Nájezdy proměnili: Hanzl, Vrána, Kovář, Chytil - Bau Hansen, Jensen, True

Česko: Hrubec - Hronek, Musil, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek - Lenc, Jan Kovář, Kubalík - Vrána, Chytil, Sekáč - Zadina, Špaček, Stránský - Flek, Hanzl, Smejkal - Zohorna

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým