Valašská Rally 2021: První etapu ovládl Grjazin!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. března 2021 11:04

První etapu Valašské rallye, která zahájila sezonu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, ovládl Rus Nikolaj Grjazin. Po čtyřech rychlostních zkouškách má v čele pořadí náskok 20 sekund na Filipa Mareše, třetí je Jan Kopecký.

Již po první měřeném úseku z rallye odstoupil úřadující šampion Václav Pech, jenž měl defekt, ztratil tři a půl minuty a neobhájí loňské prvenství.

Grjazin vyhrál tři ze čtyř erzet, pouze ve druhém testu byl rychlejší Kopecký. Pětinásobný vítěz Valašské rallye se držel na druhém místě, v závěrečném testu úvodního dne ale ztratil 14 sekund a navíc dostal desetisekundovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly V průběžném pořadí jej tak předstihl Mareš.

"Bylo to celkem dobré. Snažili jsme se být rychlí. Je mi líto Honzy Kopeckého, ale to je rallye, nedá se s tím nic dělat. Těšíme se na zítra. Náš cíl je jet v každé vložce co nejrychleji, abychom natestovali a připravili se na další závody. Máme svůj plán a toho se držím," uvedl pro web autosport.cz Grjazin, jehož výsledek se nezapočítává do MČR.

Sedminásobného českého šampiona Kopeckého zbrzdily technické problémy mezi třetí a čtvrtou erzetou. Při výměně kol jedno špatně utáhl. "Stáli jsme asi tři kilometry před vložkou a zhruba po sedmi stech metrech nám to kolo upadlo. Odkutálelo se, ale zaplaťpánbůh nejelo v protisměru žádné auto," oddechl si Kopecký, který následně nemohl kolo pořádně utáhnout. "Vybruslili jsme z toho docela dobře. Další s prominutím k... jsem vyrobil hned po startu, pravými koly jsem trefil kámen, který jsem měl napsaný, takže máme ještě vyštíplý pravý předek a zadek. Z auta šly obrovské vibrace a nejistota, že to levé zadní kolo vydrží... Opravdu máme štěstí, že jsme tady," přiznal Kopecký.

První motoristická akce domácí sezony, která se koná za přísných bezpečnostních opatření a bez přítomnosti diváků, vyvrcholí šesti rychlostními zkouškami v neděli.

Témata: Rally