Zlatá Ester opět boduje! Česku vyhrála druhou medaili a přepisuje dějiny OH!

Ester Ledecká 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. února 2018 8:59

To, v co čeští sportovní fanoušci od jejího neuvěřitelného výkonu v lyžařském super-G doufali, se nakonec v rámci právě probíhajících 23. Zimních olympijských hrách vyplnilo. Ester Ledecká dokázala v jihokorejském Pchjongčchangu navázat na svůj úspěch na lyžích dalším super výkonem na snowboardu, tedy v disciplíně, ve které je doma, v obřím paralelním slalomu. I v této disciplíně získala svou další letošní zlatou olympijskou medaili a poprvé v historii tak svět našel sportovkyni, která získala dva nejcennější kovy na jedněch zimních hrách ve dvou zcela odlišných sportech. Příběh, který překračuje všechny možné hranice, a to i snad celé této planety, je úspěšně dokonán.

Tenhle závod snowboardového obřího paralelního slalomu sledoval celý svět, jen proto, aby byl nakonec svědkem fenomenálního úspěchu, o kterém budou ještě dlouho vyprávět budoucí generace a který bude v rámci olymmpijských her jen těžko někdo překonávat. Ženského závodu v této discplíně se totiž v sobotu představila i letošní olympijská vítězka ze superobřího slalomu Ester Ledecká.

Právě tato česká olympionička zvládla kvalifikaci nejlépe ze všech a už po ní se tak čím dál věřilo, že nakonec to přeci jenom zlatě cinkne. V první jízdě se ukázala Ledecká ve výhodnější červené dráze a když dojela do  cíle, na výsledkové tabuli se ukázal čas 43.32, ke kterému už se žádná ze soupeřek nedokázala přiblížit. Druhou kvalifikační jízdu absolvovala dcera zpěváka a skladatele Janka Ledeckého, sice to byl druhý nejrychlejší čas v modré dráze, v součtu s tím prvním to ale znamenalo, že jednoznačně kvalifikaci ovládla. Mimo jiné to také znamenalo, že až do finále si mohla Ledecká vybírat dráhu, čehož také využila a ve všech dalších jízdách si vybrala tu nejvýhodnější červenou.

Na začátku vyřazovacích jízd bylo osmifinále, ve kterém se střetla se Švýcarkou Patrizií Kummerovou, tedy závodnicí, která obhajovala zlato v této discplíně ze Soči 2014. V kvalifikaci se ale Kummerová umístila až na 16. pozici a proto se s ní Ledecká, coby první po kvalifikaci, střetla už v osmifinále. Češka v něm předváděla bezchybou jízdu, přičemž postupně svůj náskok navyšovala a mohla se tak nakonec radovat z postupu do čtvrtfinále.

V něm se tentokráte utkala s teprve devatenáctiletou talentovanou Rakušankou Danielou Ulbingovou. Opět v červené, ovšem na rozdíl od osmifinálové jízdy byly ze strany české reprezentantky k vidění menší chyby, nechyběl ani kontakt ruky se sněhem, nic to ale nakonec nezměnilo na tom, že si dojela i tak pro  postup mezi nejlepší čtyři.

V semifinále se utkala pro změnu s Němkou Hofmeisterovou, která na začátku této jízídy ukázala v čem je dobrá. Totiž v rychlých startech a i nyní byla ze začátku rychlejší než česká obojživelnice. Ta se ale postupem času dostávala opět do vedení, čímž tak svou soupeřku dostala pod tlak a Němka začala jet na riziko ,což se jí nevyplatilo a během jízdy tak upadla. Bylo tak jasné, že i v tomto závodě bude mít Česko zásluhou Ester Ledecké cenný olympijský kov, otázkou však zůstaválo, jakou bude mít hodnotu.

Další z německých reprezentanek Selina Joergová jela proti Ledecké v modré dráze a bezchybně, Ledecká opět v dráze červené byla sice  rychlejší, nicméně bezchybná jízda to z její strany nebyla. Překonala však nástrahy trati, na které doplatila v předešlých jízdách Ruska Zavarzinová, která hned dvakrát (v semifinále i v boji o třetí místo) upadla. V dolní části tratě opět měla vyšší náskok před soupeřkou a mohla si tak v klidu dojet pro více než tisíceré díky, které k ní směřuje snad od všech obyvatel České republiky a nejen od nich.

Její fenomenální úspěch na těchto Hrách bude navždy zapsán zlatým perem v kronice olympijských her.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (24.2.2018):

Snowboarding - obří paralelní slalom:

Ženy:

1. Ledecká (ČR)2. Jörgová3. Hofmeisterová (obě Něm.)4. Zavarzinová (OSR)5. Takeučiová (Jap.)6. Zoggová (Švýc.)7. Ulbingová8. Meschiková (obě Rak.)9. Langenhorstová (Něm.)10. Bykovová (OSR)

Muži:

1. Galmarini (Švýc.)2. I Sang-ho (Korea)3. Košir (Slovin.)4. Dufour (Fr.)5. Karl (Rak.)6. Baumeister (Něm.)7. Fischnaller8. Coratti (oba It.)9. Payer (Rak.)10. Wild (OSR)

Témata: Ester Ledecká