Adam Ondra zabodoval! Před tisíci lidmi ovládl Světový pohár!

Adam Ondra

Autor: stars24.cz, ČTK

24. srpna 2020 9:31

Adam Ondra si po sobotním vítězství na Světovém poháru v lezení na obtížnost ve Francii pochvaloval, v jaké je fyzické formě. Trojnásobného mistra světa v této disciplíně nezastavilo v Brianconu ani obvinění ze stoupnutí na nýt v semifinále, česká výprava následně uspěla s podaným protestem.

Ondra obsadil první místo v páteční kvalifikaci i v následném semifinále. "Musím říct, že v kvalifikaci jsem byl po dlouhé době na závodech poměrně nervózní a možná až moc jsem si některé kroky kontroloval," uvedl v tiskové zprávě český reprezentant, který v lezení na obtížnost v posledních letech dominuje.

V semifinále si už brněnský rodák věřil mnohem více. "Semifinále nebyla vůbec příjemná cesta. Byla s několika otazníky, kdy vůbec nebylo jasné, jak danou sekci lézt, kam dát ruce, kam dát nohy," řekl Ondra.

Cestu ale zvládl a posléze se vyřešila i nepříjemnost, kdy ho rozhodčí obvinili, že si pomohl stoupnutím na nýt. "Byl jsem opět nařčen z toho, stejně jako na olympijské kvalifikaci v Japonsku, že jsem údajně šlápl na nýt. Naštěstí byl náš protest přijat a potvrdilo se, že jsem na nýtu opravdu nestál," prohlásil Ondra.

V sobotním večerním finále pak mohl těžit z výborné fyzické formy. Jako jediný dokázal vylézt až na vrchol stěny. "Finále se mi lezlo úžasně. Cesta byla spíše vytrvalostní, nebylo tam tolik nejistých kroků a sekvencí, které byly těžké k přečtení. Gradovala opravdu těžkým vytrvalostním závěrem, který byl spíš o té fyzické připravenosti, která si myslím v posledních týdnech byla dobrá," konstatoval Ondra.

Poslední metry ale podle něho byly opravdu dramatické, roli už hrála velká únava. "Poslední kroky jsem už už padal, ale naštěstí jsem dokázal podržet i tento pouhý chyt a zacvaknout lano do finálové expresky. To byl opravdu krásný zážitek, kdy mi tleskalo 5000 diváků. Myslím, že na tohle vítězství ještě dlouho nezapomenu," doplnil Ondra.

Témata: Adam Ondra