Ester Ledecká šokovala celý svět! Vybojovala ZLATO ve sjezdovém lyžování

Ester Ledecká zaskočila celý svět!

Autor: Jan Novák, stars24.cz

17. února 2018 5:58

Osmý soutěžní den 23. Zimních olympijských her v jihokorejsjkém Pchjongčchangu začal pro českou olympijskou výpravu více než dobře. Rozrostala se totiž její dosavadní sbírka čtyř medailí. Po dvou bronzech a dvou stříbrech získala Česká republika první zlatou medaili a nutno říct, že dost nečekanou. Získala ji totiž Ester Ledecká a to nikolv ve snowboardingu, jak bychom všichni očekávali, ale ve sjezdovém lyžování, konkrétně v superobřím slalomu. Byl to tak šok nejen pro české fanoušky, ale i pro její soupeřky specializující se právě na tuto disciplínu.

O dvadvaccetileté "zimní obojživelnici" kombinující snowboard se sjezdovým lyžováním mluvil celý svět ještě před těmito olympijsjkými hrami, obdivoval, jak tato česká reprezentantka zvládá kombinovat právě tyto dva sporty a podávat v nich velmi slušné výkony. Po Hrách v Pchjongčchangu se ale o ni začne mluvit ještě víc. Právě ve sjezdovém lyžování, ve kterém tato sportovkyně získala právě pro Českou republiku historicky první olympijské zlato. Dosud totiž Česko v této disciplíně získalo pod pěti kruhy dva bronzy, nejprve se o něj ve sjezdu v Sarajevu 1984 postarala Olga Charvátová Křížová, v roce 2010 v kanadském Vancouveru se stejný úspěch podařil Šárce Strachové.

Ester Ledecká myslela na nejcennější kov na Hrách v Jižní Koreji především ve své disciplíně a to v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Nikdo nepočítal s tím, že by mohla triumfovat i ve sjezdovém lyžování, což je samo o sobě historický unikát, že někdo na zimních hrách kombinuje dva sporty.

V cíli sobotního superobřího slalomu už přijímala gratulace ke zlaté medaili Rakušanka Anna Veithová, přičemž Ester Ledecká se startovním číslem 26 byla ještě na startu. Nikdo zkrátka nepočítal s tím, že by snad mohla Rakušanku překonat, zvlášť, když superobří slalom ve sjezdovém lyžování jela pouze devět závodů ve Světovém poháru a dosud jejím nejlepším výsledkem v této disciplíně byla 19. pozice. Nakonec se to Ledecké senzačně povedlo, když byla pouze o jednu setinu rychlejší, než právě dosud vedoucí Rakušanka a výkonu české závodnice pak nevěřil nikdo, ani sama Ledecká.

Poté, co ve své premiéře na lyžích na olympijských hrách v obřím slalomu nejprve skončila dcera hudebníka a zpěváka Janka Ledeckého třiadvacátá, nyní se dívá na své soupeřky z nejvyššího stupně.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018:

Ženy - superobří slalom:

1. Ledecká (ČR) 1:21,112. Veithová (Rak.) -0,013. Weiratherová (Licht.) -0,114. Gutová (Švýc.) -0,125. Schnarfová -0,166. Brignoneová (obě It.) a Vonnová (USA) obě -0,388. Hütterová (Rak.) -0,439. Gisinová (Švýc.) -0,4610. Rebensburgová (Něm.) -0,51,...33. Pauláthová (ČR) -3,37

Témata: Ester Ledecká Olympijské hry 2018 Lyžování