ZOH Pchjongčchang 2018: Česko má druhou medaili. Michal Krčmář vystřílel zázračné stříbro!

Michal Krčmář (biatlonista)

Autor: Jan Novák, stars24.cz

11. února 2018 17:32

Poté, co v sobotu jely svůj sprinterský závod biatlonistky, ve kterém si pro bronzovou medaili dojela Veronika Vítková, se v neděli jel desetikilometrový sprint mužů a i tady se mohou čeští fanoušci radovat. Opět to cinklo a to díky Michalu Krčmářovi, jenž získal tentokráte stříbrnou medaili. V závodě, kde rozhodovala především přesná střelba, se pak nečekaně propadli favorité Martin Fourcade s Johannesem Boe. Dodejme, že ještě lépe zvládl tento závod Němec Arnd Peiffer, bronzová medaile pak putuje do Itálie zásluhou Dominika Windische.

Přitom to měl být původně úplně někdo jiný, kdo měl pod prognóz české biatlonové reprezentace bojovat v tomto závodě o cenné kovy. Konkrétně se v této souvislosti mluvilo hlavně o Ondřeji Moravcovi, který si tak chtěl vylepšit své maximum z letošní sezóny, což bylo desáté místo z italské Anterselvy. Na řadu však přišla první střelba a tudíž i zkouška nevyzpytatelných podmínek na korejském biatlonovém stadionu, které však ukázaly svojí pravou tvář nejednomu původně předpokládanému favoritovi a které tak zamíchaly nečekaně celkovým pořadím tohoto sprintu. Moravec může být rád, že ze střelnice vyvázl ještě s jednou chybou a to i v součtu obou položek, neboť ta druhá v jeho podání byla nakonec čistá. A přestože během závodu dokonce atakoval umístění v první desítce, nakonec skončil až jako devvětadvacátý.

Protože tedy podmínky na střelnici byly takové, jaké byly, doplatili na to především největší favorité a to Francouz Martin Fourcade a Nor Johannes Boe, oba dva totiž hned třikrát chybovali. Úspěch tak tedy vedl přes čistou střelbu, po první položce se čistě střelecky dařilo právě Michalu Krčmářovi a figuroval tak tehdy na 12. místě. A jelikož se čistě povedla tomuto závodníkovi i druhá střelba, český tep se neustále zvyšoval s vědomím, že by i z tohoto závodu mohla být medaile. A taky že byla. Do cíle dojel druhý a druhý nakonec také po dojetí všech dalších soupeřů zůstal.

Další z českých reprezentantů Michal Šlesingr začal také velice dobře, když i on první střelbou vybílil všechny terče. Nakonec všechny naděje na slušný výsledek odstřelil na druhé položce, kde chyboval hned čtyřikrát a navíc ještě k tomu strávil na střelbě hodně času.

Pro pořádek dodejme, že největší rivalové v této biatlonové sezóně a tudíž největší favorité tohoto sprintu Martin Fourcade a Johannes Boe, se nakonec umístila na osmé, respektive až na 31. pozici.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (11.2.2018):

Biatlon, muži - sprint - 10 km:

1. Peiffer (Něm.) 23:38,8 (0 tr. okruhů)2. Krčmář (ČR) -4,4 (0)3. Windisch (It.) -7,7 (1)4. Eberhard (Rak.) -8,4 (1)5. Bjöntegaard (Nor.) -17,4 (2)6. Doll -17,6 (1)7. Schempp (oba Něm.) -21,4 (1)8. M. Fourcade -22,1 (3)9. Wiestner (Švýc.) -23,5 (1)10. Hofer (It.) -31,0 (2)

...

29. Moravec -1:07,9 (1)69. Šlesingr -2:27,2 (4)73. Václavík (všichni ČR) -2:36,6 (4)

Témata: Olympijské hry 2018 ZOH Pchjongčchang 2018 Michal Krčmář (biatlonista)