Radim Novák (†42): Rakovinu odmítl řešit chemoterapiemi! Proč?

Radim Novák

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. května 2020 10:10

Fotbalový brankář Radim Novák zažil během aktivní kariéry vítězství i porážky, nejdůležitější zápas svého života – ten s rakovinou – bohužel prohrál. Proč lékařům řekl, že nepodstoupí chemoterapii?

Tento týden zasáhla český fotbal smutná zpráva o úmrtí bývalého prvoligového brankáře Radima Nováka (†42). Rakovinu slinivky u něj lékaři diagnostikovali jen před několika měsíci, on ale odmítl problém řešit chemoterapiemi. „Udělal jsem to, když mi řekli, že to tím nedokážou vyléčit,“ svěřil se v lednu webu idnes.cz.

Zákeřná nemoc byla tak trochu rodinným prokletím. „Mně v létě na stejnou diagnózu umřela mamka. Během půl roku. Viděl jsem ji po chemoterapiích a bylo to hrozné. Chci to zkusit jinak. Vyléčit se. Ne to posouvat o půl roku,“ vysvětloval gólman.

Novák podobnou diagnózu v tak mladém věku nečekal. „Babička umřela na něco podobného, mamka taky, ale těm bylo 88 a 70 let. Ve čtyřiceti je to divné. I doktoři se divili, u mě to nechápou,“ konstatoval.

Někteří doktoři se zase divili tomu, jak chce problém řešit. „To je jedna z věcí, co mi vadí na našem zdravotnictví. Doktoři, kteří jsou nám blízcí, mi nic nevyčítali. Možná si něco myslí, ale říkají, že rozhodnutí je na mně. Chovají se skvěle. Ale jiní doktoři řeknou: To nechápu, je to blázen!“ přiznal tehdy.

Témata: Radim Novák