KLDR zrušila vyslání přípravného týmu do Pchjongčchangu

Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

Autor: Jan Novák, stars24.cz

19. ledna 2018 20:25

Severní Korea zrušila plánovanou návštěvu delegace, která měla v Jižní Koreji připravit vystoupení severokorejské umělecké skupiny během únorových zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu.

Severní Korea podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení zrušení vyslání přípravného týmu nijak nezdůvodnila.

KLDR se podle ministerstva chystala v sobotu do Jižní Koreje vyslat sedmičlenný tým, který měl zkontrolovat místa konání uměleckých doprovodných vystoupení. Podle agentury Reuters ale není jasné, zda zrušení vyslání přípravného týmu nějak ohrožuje celkovou účast KLDR na zimní olympiádě.

Delegace KLDR a Jižní Koreje se nedávno dohodly, že Pchjongjang na olympiádu vyšle kromě sportovců také vysoké činitele, roztleskávačky, umělce, družstvo na předvádění taekwonda a novináře. Obě výpravy navíc mají při slavnostním zahájení olympijských her pochodovat společně pod jednou vlajkou. Obě země také postaví poprvé v historii společný olympijský tým; mělo by jít o družstvo hokejistek.

Dohoda byla pokládána za diplomatický průlom po měsících krajně napjatých vztahů kvůli severokorejskému jadernému a raketovému programu.

Zmíněné kroky ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor, který se s představiteli Severní a Jižní Koreje sejde v sobotu v Lausanne.

Témata: Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Olympijské hry 2018