Martina Sáblíková pokořila svůj rekord! Na vítězství to nestačilo!

Martina Sáblíková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. února 2020 10:04

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na mistrovství světa v Salt Lake City překonala vlastní světový rekord na trati 5000 metrů, přesto skončila druhá.

Z vítězství se radovala Ruska Natalija Voroninová, jež v poslední rozjížďce zajela čas 6:39,021 a jako první žena se dostala pod hranici 6 minut a 40 sekund.

Dvaatřicetiletá česká reprezentanta startovala ve čtvrté z šesti rozjížděk a zajela čas 6:41,182, čímž své předchozí maximum z loňského roku vylepšila o více než sekundu. O sedm let mladší Voroninová ale na její výkon dokázala zareagovat, ukončila sérii deseti výher Sáblíkové na světových šampionátech na této trati a získala první zlatou medaili na vrcholné akci v kariéře.

"Jsem hrozně ráda za svoji jízdu. Zajela jsem svěťák, osobák, víc jsem pro to udělat nemohla. Prostě Nátalka má super formu, ukázala to v týmech, měla bronz na trojku, takže byla i kandidátkou medaile na pětku," řekla Sáblíková.

Rodačka z Nového Města na Moravě v Salt Lake City ve čtvrtek ovládla závod na 3000 metrů a byla hlavní favoritkou i dnes. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka byla od začátku rychlejší než při svém loňském světovém rekordu v Calgary. O více než pět sekund porazila soupeřku v rozjížďce, olympijskou vítězku z Pchjongčchangu Esmee Visserovou z Nizozemska, která nakonec skončila třetí.

Témata: Martina Sáblíková