Úspěchy sportovců KLDR režim využije, neúspěchy zamlčí

Severní Korea

Autor: stars24.cz

4. ledna 2018 14:34

Pro zemi, jako je Severní Korea, představují olympijské hry zapeklitý oříšek. Vítězní sportovci - a že jich za uplynulé roky nebylo málo - využije režim a jeho uctívaní vůdci k vlastní propagaci. Prohry ale mohou pokazit obraz země, který režim buduje - a jsou zvlášť hořké, jestliže se na nich podílejí zapřisáhlí nepřátelé, Japonsko, Spojené státy či Jižní Korea, píše zpravodajský server BBC News.

Pokud se KLDR skutečně zúčastní únorové zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu, bude to znamenat diplomatický průlom pro tyto dvě země, které od korejské války z let 1950-53 zůstávají technicky ve válečném stavu. Severní Koreji, jejíž vůdce Kim Čong-un si během posledního roku vyměňoval urážky a výhrůžky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, přitom půjde o národní čest - ačkoli se na olympijské hry kvalifikovali pouze dva severokorejští sportovci.

Kanadský trenér krasobruslařského páru, který tvoří pětadvacetiletý Kim Ču-sik a osmnáctiletá Rjom Te-ok, uvedl, že k němu přišli jako "nevybroušený diamant". "Jejich cílem je stát se světovými šampiony," dodal.

KLDR se zimních olympijských her účastní od roku 1964 a letních her od roku 1972, a nutno říci, že není žádný outsider. Dokázala získat 56 medailí, z toho 16 zlatých. Většinu úspěchů zaznamenala v zápase, vzpírání, judu a boxu. Ze zimních olympiád má však medaile jen dvě.

Sportovní soutěže jsou v Severní Koreji vysílány téměř vždy se zpožděním - pro případ, že by výsledek nebyl pro Pchjongjang příznivý. Na asijských hrách v roce 2014 bylo v sázce maximum. Fotbalový tým se probojoval do finále a měl nastoupit proti domácí Jižní Koreji. Utkání mělo v KLDR obrovskou publicitu, nakonec ale jihokorejští fotbalisté zvítězili v prodloužení 1:0. Severní Korea zápas vymazala z dějin.

"Ani neoznámili výsledek," uvedl analytik BBC Alistair Coleman, který sleduje dění v KLDR. "Kdo má možnost sledovat jen oficiální média, dodnes ten výsledek nezná," dodal.

Elitní sportovci si v Severní Koreji užívají přednostního zacházení - a pokud vyhrají na olympiádě, mohou se dočkat odměny v podobě automobilu či dokonce bytu. Pokud sportovci naopak neuspějí, jsou podle kolujících zvěstí posíláni do vězeňských táborů. Analytici ale zdůrazňují, že nic takového není potvrzeno.

"Neúspěch, přinejmenším v posledních desetiletích, je předmětem kritiky, ale úřady chápou, že pokud budou posílat sportovce do koncentračních táborů, brzy žádné nebudou mít," konstatoval analytik Fjodor Tertickij, který spolupracuje se zpravodajským serverem specializujícím se na Severní Koreu NK News.

"Pokud já vím, v dnešní Severní Koreji, i když sportovci katastrofálně propadnou, nejsou ani vyloučeni ze strany (ačkoli na další ideologické schůzi budou muset vystoupit s množstvím sebekritiky)," dodal Tertickij.

Na druhou stranu judista, který prohrál ve finále na asijských hrách v Pekingu v roce 1990 a později z KLDR uprchl, tvrdí, že byl za porážku poslán na práci do uhelného dolu.

Řada zemí komunistického bloku, včetně KLDR, následovala příkladu Sovětského svazu a bojkotovala olympiádu v roce 1984 v Los Angeles. Stalo se tak po bojkotu olympiády v Moskvě v roce 1980, kam zase nepřijely USA a jejich spojenci na protest proti sovětské invazi do Afghánistánu.

Opravdové rozhořčení vyvolala v KLDR ale olympiáda v roce 1988, která byla přidělena jihokorejské metropoli Soulu. Podle Tertického Pchjongjang vedl kampaň s cílem dosáhnout toho, aby byly olympijské hry přesunuty jinam nebo aby je hostily obě Koreje společně.

K narušení pořadatelství olympijských her měl podle všeho sloužit i atentát na jihokorejské letadlo v roce 1987, v němž severokorejští agenti nastražili bombu, která usmrtila 115 lidí. Agentka, která se na akci podílela, řekla BBC v roce 2013, že podle jejích nadřízených měl tento čin "vyvolat v Jižní Koreji chaos a zmatek".

Někteří analytici vnímají zájem severokorejského diktátora Kim Čong-una o nadcházející olympiádu jako snahu ukázat vlídnější tvář po měsících zbrojních testů a slovních potyček se Spojenými státy.

Podle jiných názorů chce Kim vrazit klín mezi Soul a jeho spojence ve Washingtonu, kteří si přejí KLDR co nejvíce izolovat a maximálním tlakem ji donutit ukončit jaderný a raketový zbrojní program.

Jižní Koreji každopádně záleží na tom, aby olympijské hry nebyly ohroženy dalšími zbrojními testy Pchjongjangu. A to by jim severokorejská účast zaručila, píše zpravodajský server BBC News.

Témata: Severní Korea (KLDR) Olympijské hry 2018 Jižní Korea