Sporné změny v důchodech v Senátu: Horní komora stanovila termín schůze

Senát ČR

Autor: Jan Hrabě

3. srpna 2023 13:20

Senát bude o sporných změnách v důchodech rozhodovat na schůzi ve středu 23. srpna. Novelu zákona, která zpomaluje valorizace a zpřísňuje pravidla pro předčasné penze, schválila Poslanecká sněmovna v červenci. 

Návrh novely zákona o důchodovém pojištění má Senát na programu 16. schůze v probíhajícím funkčním období, která začne ve středu 23. srpna v 10 hodin.

Poslanecká sněmovna schválila sporné změny v důchodech minulý týden ve středu, kdy vládní koalice pevně stanovila čas hlasování na 12:30. Opozici se tento postup nelíbil. V momentu hlasování se totiž ještě hlásilo o slovo přes 30 poslanců. Pro schválení bylo 86 ze 155 přítomných, k zástupcům vládních stran se přidal nezařazený Ivo Vondrák (ex ANO). Proti hlasovali všichni členové opozice, bylo jich 69. 

Co se týká Parlamentem projednávaných změn v důchodech, podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mají zůstat pravidelné valorizace, ty mimořádné by však nahradil dočasný příspěvek. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má zmenšit rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími seniory. "Chci zdůraznit, že nadále budeme v době extrémní inflace důchodcům pomáhat se zvýšenými náklady," řekl v květnu. 

Příspěvek bude odvozen od průměrného starobního důchodu v jednotné pevné částce ve výši 30 % růstu cen, zároveň se zvýší procentní výměra důchodů o dalších 30 % růstu cen. Zvýšení bude trvalé a zohlední se při řádné valorizaci. "Důchody budou stále navyšovány v řádném termínu od prvního ledna. Na tom se nic nemění. Toto navýšení bude inflaci kompenzovat v plném rozsahu," vysvětlil ministr.

Počítá se také se změnami v podmínkých předčasných důchodů. Nově má být možné do něj odejít nejprve tři roky před dosažením důchodového věku, a to pod podmínkou získání doby pojištění 40 let. Zvýšit se má také intenzita krácení procentní výměry.

Témata: Senát ČR Poslanecká sněmovna