Soumrak ohňostrojů v Česku: Vláda výrazně zpřísnila prodej a používání pyrotechniky

Ohňostroje

Autor: Libor Frýdl

24. července 2024 19:44

Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na tržištích, ve stáncích a v jiných přenosných zařízeních. Výjimku tvoří kategorie F1, která je považována za nejméně nebezpečnou a je dostupná od 15 let. Tato kategorie zahrnuje například bouchací kuličky.

Novela rovněž umožňuje obcím zakázat používání pyrotechniky na svém území, buď dlouhodobě, nebo po omezený čas. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po jednání vlády.

Novela zákona také stanovuje minimální bezpečnostní vzdálenost 250 metrů od určitých objektů, jako jsou nemocnice, domovy pro seniory, stacionáře, útulky, záchranné stanice a zoo, kterou budou lidé muset při odpalování pyrotechniky dodržovat. Návrh ještě musí schválit poslanci a senátoři.

„Cílem bylo vytvořit pravidla, která zajistí bezpečnost uživatelů i jejich okolí,“ uvedl Síkela. Vláda se rozhodla pro přísnější verzi novely zákona o pyrotechnice.

Podle novely budou lidé nově potřebovat osvědčení a odbornou způsobilost pro nákup a odpalování pyrotechniky kategorie F3, která je prodejná od 21 let a zahrnuje středně nebezpečné výrobky jako velké fontány, římské svíce, silné petardy, velké rakety a kompaktní baterie. 

U kategorií F4, T2 a P2 se rozšiřuje seznam činností vyžadujících osvědčení, který nově zahrnuje kromě nákupu, ničení, zneškodňování a ohňostrojných prací také skladování, vystavování a jakékoliv jiné zacházení.

Novela také upravuje prodej pyrotechniky na dálku. Obchodníci budou muset vždy kontrolovat věk a odbornou způsobilost kupujícího, jak při prodeji, tak při předání. Pyrotechniku kategorií F4, T2 a P2 si lidé budou moci převzít pouze na určených místech. 

Témata: Ohňostroje pyrotechnika