Šokující případ u soudu: Důchodkyně chtěla zabít nemocnou dceru! Do vězení nemusí

Krajský soud v Ostravě

Autor: Jan Hrabě

23. srpna 2024 17:23

Ostravský soud potrestal podmínkou sedmaosmdesátiletou důchodkyni, která se v říjnu pokusila zabít svou třiašedesátiletou vážně nemocnou dceru a vyřešit tak tíživou situaci s ohledem na své stáří a úbytek sil. Důchodkyně, které dcera odpustila, se na vině a trestu dohodla se státním zástupcem. Soud s tím souhlasil. 

Důchodkyně dostala tříletý trest odnětí svobody podmíněně odložený na pět let. Hrozilo jí však až dvacet let za mřížemi, upozornila ČTK. Nařízené má nyní návštěvy psychiatra, rovněž musí uhradit škodu ve výši 7000 korun pojišťovně. 

Seniorka začala loni v říjnu v noci bít svou spící dceru, která trpí roztroušenou sklerózou, do hlavy kamenem. Dcera vykřikla, důchodkyni následně okřikl i její manžel. Úmysl spáchat sebevraždu si žena rozmyslela. Později se našly její připravené omluvné dopisy pro blízké. 

Podle státního zástupce se v neobvyklém případu sešlo několik negativních okolností, konkrétně horší psychický stav obžalované, její věk a zároveň špatný fyzický stav dcery. 

Žalobce konstatoval, že ačkoliv šlo o chabý pokus, pořád se jednalo o pokus o vraždu. Žena podle něj jednala ve zkratu. I s ohledem na následné urovnání rodinných vztahů dospěl státní zástupce k závěru, že uložení nepodmíněného trestu by bylo nesmyslné. Dcera momentálně žije v chráněném bydlení a s matkou se pravidelně navštěvuje. 

Témata: soudy Vražda důchodci