Sněmovnou prošel konsolidační balíček. Kde chce stát uspořit peníze?

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

13. října 2023 13:05

Poslanecká sněmovna v pátek přes odpor opozičních hnutí schválila vládou navrhovaný úsporný balíček, který má přispět ke konsolidaci veřejných financí. Předloha mění šest desítek zákonů. Zákonodárci ve středu stanovili pevný termín hlasování na dnešní 11. hodinu. 

Pro schválení balíčku dnes bylo 108 poslanců, k zástupcům koaličních stran se přidal i nezařazený poslanec Ivo Vondrák, který byl ve volbách zvolen na kandidátce hnutí ANO. Proti byli jeho někdejší spolustraníci a jejich opoziční kolegové z SPD.

ANO považuje balíček za zbytečný, šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová se navíc ve středu vymezila proti stanovení pevného hlasovacího času na dnešní dopoledne s tím, že jde o obrovský zásah do práv opozice. Podle SPD přispějí změny k nejvyššímu zvýšení daní v novodobé historii, nárůstu inflace a poškození ekonomického růstu. 

Sněmovna zahájila projednávání v červenci, debata v prvním čtení trvala 27 hodin. Zářijové druhé čtení bylo o deset hodin kratší. Zákony je možné ve třetím čtení schvalovat jen ve středu a v pátek mezi 9. a 14. hodinou. 

Předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v jednom ze zářijových vydání diskuzního pořadu Partie připustila, že schvalování vládou navrhovaných opatření může zabrat několik týdnů. 

"S prohlubujícím zadlužováním bylo potřeba něco udělat. Jsme si vědomi toho, že úspory a zvyšování příjmů státu jsou nepříjemné a bolí, ale nemůžeme Vám jako populistická opozice lhát a tvrdit, že obrovské dluhy jsou v pořádku. Nejsou. Dohnaly by nás," komentovala šéfka Sněmovny dnešní schválení balíčku. 

Podle ministerstva financí se navrhovaná opatření nejvíce dotknou národních dotačních titulů, státních provozních výdajů a platů ve veřejné sféře. Příjmy se mají zvýšit prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabáku, lihových výrobků či hazardu, zrušením daňových výjimek, zavedením nemocenského pojištění či zvýšením daně z příjmů právnických osob na 21 procent.

Konsolidační balíček nyní poputuje do Senátu, v případě schválení ho ještě musí podepsat prezident Petr Pavel. Změny mají ve většině případů být účinné od příštího roku. 

Témata: Poslanecká sněmovna veřejné finance