SNĚHOVÉ POČASÍ: Meteorologové zpřísnili výstrahu! Česko očekává až 40 cm sněhu

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Jan Novák

1. prosince 2023 19:33

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zvýšil varování před sněžením na vysoký stupeň nebezpečí pro Jihočeský kraj a jihozápad Vysočiny. Pro většinu ostatního území zůstává nízký stupeň nebezpečí.

Od pátku 11:00 do půlnoci ze soboty na neděli platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí pro celý Jihočeský kraj a v oblastech kolem Humpolce, Jihlavy, Moravských Budějovic, Pacova, Pelhřimova a Telče v Kraji Vysočina.

„Od pátečního dopoledne do nedělní půlnoci napadne na jihu Čech a na jihozápadě Vysočiny 30 až 40 cm nového sněhu,“ oznámili meteorologové.

Podle předchozí výstrahy ČHMÚ mělo napadnout většinou do 25 centimetrů, ojediněle až 35 centimetrů nového sněhu.

Přívaly sněhu budou spojeny s pohybem tlakové níže s názvem Ciro, která se bude přesouvat ze západního Středomoří přes Alpy a severní Jadran směrem k severovýchodu.

V neděli ráno a dopoledne očekáváme trvalé sněžení na severovýchodě Moravy a ve Slezsku.

„Od sobotního brzkého rána do nedělního odpoledne očekáváme tvorbu sněhových jazyků, na horách i závějí. Na Českomoravské vrchovině bude vzhledem k čerstvému severozápadnímu větru od sobotního večera do nedělního odpoledne tvorba sněhových jazyků četnější a místy se budou tvořit i závěje,“ varují meteorologové.

Témata: Počasí sníh