Smutek v rodině první dámy! Zemřela matka Michelle Obamové (†86)

Barack Obama

Autor: Pavel Krejčí

1. června 2024 21:48

Někdejší první pár Spojených států amerických truchlí. Ve věku 86 let zemřela v pátek Marian Robinsonoví, matka bývalé první dámy Michelle Obamové. Během mandátu Baracka Obamy žila s rodinou v Bílém domě a pomáhala s výchovou vnuček. 

"Potřebovala jsme ji. Děvčata ji potřebovala. A nakonec se stala naší skálou," uvedla rodina v prohlášení, když připomínala roli zesnulé ženy v Bílém domě. 

Robinsonová se narodila v roce 1937 a vyrůstala v Chicagu jako jedno ze sedmi dětí. Chtěla být učitelkou, ale z finančních důvodů nedokončila studium a stala se sekretářkou. V roce 1960 se vdala za Frasera Robinsona, se kterým měla kromě dcery Michelle i syna Craiga. 

Matka první dámy se držela v ústraní, veřejně se objevovala pouze na svátečních oslavách po boku prezidentského páru a vnuček Sashy a Malie. Během volební noci v roce 2008 vznikla fotografie, jak sedí na gauči a drží svého zetě za ruku během sledování volebních výsledků.

Rodina zdůraznila, že za osm let v Bílém domě požádala o jediné setkání. Konkrétně chtěla potkat papeže. "Ozdoby a původ Bílého domu se k Marian Robinsonové nikdy příliš nehodily," dodali pozůstalí. 

Témata: Michelle Obamová úmrtí USA