Smrtelně jedovatá zmije gabunská uštkla chovatele v Česku! Do akce musel vrtulník

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

9. července 2024 10:33

Severočeští záchranáři řešili o uplynulém víkendu poměrně neobvyklý případ, kdy se pacient nacházel v bezprostředním ohrožení života. Uštkl ho totiž jedovatý had. Pro muže musel letět vrtulník, který ho přepravil do Prahy. 

Na případ v pondělí upozornila Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje na facebooku. Právě její příslušníci totiž v neděli zasahovali u chovatele, jehož uštkla exotická zmije gabunská.

"Poranění smrtelně jedovatou zmijí si vyžádal zásah letecké záchranné služby s následným transportem na specializované pracoviště ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze," sdělili záchranáři na sociální síti.

Zdravotníci zmínili, že v podobných případech se již v terénu obracejí na Toxikologické a informační středisko VFN, které jim poskytne bližší informace o léčbě. "Výjezdy k uštknutým pacientům exotickými hady jsou v našem kraji velmi raritní," dodali.

Zmije gabunská je had z čeledi zmijovitých, který se běžně vyskytuje v pralesích rovníkové Afriky. Jde o jednoho z nejdelších a nejtěžších jedovatých hadů světa s délkou dva metry a vahou přes osm kilogramů. Jed obsahuje velmi silný hemotoxin, takže přes 90 % uštknutí je smrtelných. 

Témata: Hadi záchranáři Ústecký kraj