Smrt dítěte po výbuchu granátu: Objevily se nové šokující informace!

Krimi, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl

22. června 2024 13:17

Trestní oznámení na 46letého Čecha v souvislosti s výbuchem granátu, při kterém ve středu v Chorvatsku zemřelo devítileté dítě, bude předáno České republice. Informovala o tom prokuratura v Zadaru, uvedl chorvatský deník Jutarnji list. Chorvatská televizní stanice RTL Televizija uvedla, že se 46letý muž s granátem dokonce vyfotografoval!

Obětí je syn podezřelého, který je obviněn ze závažného zločinu proti veřejné bezpečnosti a ohrožení života a majetku nebezpečným jednáním nebo prostředky, upřesnila prokuratura.

Případ bude postoupen České republice, protože všichni účastníci jsou občany ČR s trvalým pobytem v Česku. Trestní řízení tak bude snazší a ekonomicky výhodnější před českými soudy.

Chorvatská policie viní Čecha z toho, že při vstupu do označeného nebezpečného vojenského prostoru v oblasti Kninu nerespektoval varovná upozornění v chorvatském i anglickém jazyce. Navzdory varování vstoupil do prostoru s dítětem a umožnil mu vzít s sebou nalezené výbušné zařízení, které pak sám umístil do svého vozidla, píše Jutarnji list.

Chorvatská televizní stanice RTL Televizija uvedla, že se 46letý muž s granátem dokonce vyfotografoval. Podezřelý poté kvůli poruše zastavil vozidlo, dítě údajně granát vybralo z auta, zařízení se aktivovalo a při výbuchu zemřel devítiletý chlapec. Dvě ženy byly vážně zraněny a jeden muž utrpěl lehčí zranění.

Vojenské cvičiště "Josip Markič" (známé také jako "Crvena zemlja") v oblasti Kninu je využíváno chorvatskou armádou a platí zde přísná bezpečnostní opatření, včetně úplného zákazu vstupu. I přes pravidelné čištění terénu po cvičeních se mohou nebezpečné předměty v prostoru objevit.

Šibenicko-kninský župan Marko Jelič uvedl, že by se všichni měli držet zdravého rozumu a nebezpečných předmětů se nedotýkat.

RTL také citovala zdroj blízký české rodině, podle kterého dítě granát našlo v keřích, chtělo ho ukázat ostatním a při přibližování granát explodoval.

Témata: Chorvatsko policie