Slovensko volí prezidenta, díl druhý. Uspěje Korčok, anebo Pellegrini?

Ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

6. dubna 2024 8:36

Slováci si v sobotu vybírají nového prezidenta, který v červnu nahradí ve funkci Zuzanu Čaputovou. Do dnešního druhého kola postoupili exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini. Volební místnosti zůstanou otevřené do 22 hodin, pak začne sčítání hlasů. 

Ve druhém kole prezidentských voleb může podle slovenského statistického úřadu volit více než 4,3 milionu lidí. Hlas mohou odevzdat v 5938 volebních místnostech, informovala agentura TASR

Z prvního kola před čtrnácti dny postoupili Korčok se ziskem 42,51 procenta hlasů a Pellegrini, kterého volilo 37,02 procenta voličů. Jediným výraznějším pronásledovatelem dvojice byl bývalý ministr spravedlnosti Harabin, který na třetím místě získal podporu 11,73 procenta. 

O post hlavy státu se může ucházet pouze bezúhonná osoba a občan Slovenské republiky, který nejpozději v den voleb dosáhne věku čtyřiceti let. Musí získat buď podporu 15 poslanců Národní rady nebo 15 tisíc občanů.

Mandát slovenského prezidenta potrvá pět let. Mezi jeho pravomoci patří například možnost rozpustit Národní radu, udělování amnestií a vyznamenání, jmenování soudců, vyhlašování válečného stavu a jiné, zejména ceremoniální úlohy. Rozhoduje o pověření vlády a dává souhlas s výkonem její působnosti, pověřuje ministry řízením ministerstev a přijímá jejich demise. Může je také odvolat.

Slovenský prezident jmenuje například vedoucí státních orgánů, vyšší státní funkcionáře, rektory vysokých škol a vysokoškolské profesory. Může zmírňovat tresty nebo vyhlásit referendum. Rovněž zastupuje Slovensko navenek, jedná o mezinárodních smlouvách a ratifikuje je. Parlamentu musí předávat zprávy o stavu Slovenské republiky a o závažných politických otázkách.

Témata: volby na Slovensku Volby Slovensko