Slovensko volí parlament. Fico může opět zvítězit ve volbách

Volby, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

30. září 2023 8:42

Úderem sedmé hodiny začaly předčasné parlamentní volby na Slovensku. Až do sobotní 22. hodiny mohou lidé odevzdat hlas, desítky tisíc lidí už s předstihem odvolili korespondenční volbou. Z posledních průzkumů vyplývá, že se očekává těsný souboj mezi stranami Smer-SD a Progresívne Slovensko. 

Voliči dnes mohou odevzdat hlas v 5 996 volebních okrscích. Pokud mají trvalý pobyt na území Slovenské republiky a nemohou volit v místě trvalého bydliště, mohli požádat obec o hlasovací průkaz, který zajišťuje právo pro volbu v jakémkoli okrsku. 

Korespondenčně hlasovalo rekordních 58 779 voličů ze zahraničí. Zákonná lhůta na doručení obálky vypršela v pátek ve 12 hodin. Nejvíce obálek přišlo z Česka, konkrétně 23 486. Obálky byly průběžně ukládány do zapečetěných schránek. Slovenští občané mají možnost korespondenční volby od voleb do Národní rady v roce 2006. Letos byla tato metoda odevzdání hlasu k dispozici pošesté. Naposledy volilo prostřednictvím pošty téměř 49 tisíc voličů. 

Sčítání hlasů začne bezprostředně po uzavření volebních místností. Vítěz tedy bude jistý v brzkých ranních hodinách v neděli 1. října. Oficiální výsledky vyhlásí Státní komise pro volby a kontrolu financování politických stran v neděli ráno. 

Předvolební průzkumy favorizují Smer-SD a Progresívne Slovensko, obě strany mají okolo 20 procent hlasů. Smer měl v posledním průzkumu veřejného mínění o 0,8 % hlasů víc. Necelých 12 procent by získal Hlas-SD, koalice OĽaNO a priatelia 8,2 procent. Přes potřebných pět procent by se dostaly Republika, Svoboda a Solidarita, Kresťanskodemokratické hnutie a Slovenská národná strana.

Předčasné parlamentní volby na Slovensku jsou vyhlášeny na sobotu 30. září. Politická krize v zemi nastala po pádu vlády Eduarda Hegera a konci předchozího Matovičova kabinetu.

Témata: Volby volby na Slovensku Slovensko