Slovensko bude mít novou vládu: Jsou dvě varianty, obě s Hlasem, řekl Pellegrini

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Autor: Jan Hrabě

3. října 2023 14:40

Předsednictvo strany Hlas-SD, která podle mnohých rozhodne o tom, jaká koalice na Slovensku vznikne, zatím nevyloučilo ani jednu ze dvou variant. Nejprve však bude jednat s vítězným Smerem, oznámil předseda strany Peter Pellegrini po setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"Uvědomujeme si svoji pozici strany, bez které nemůže vzniknout žádná vládní koalice. Proto budeme přistupovat k jednáním zodpovědně, tak aby vláda vznikla," řekl Pellegrini podle TASR. Připravený je sednout si za jednací stůl i s koalicí vedenou druhým na pásce, tedy Progresivním Slovenskem.

Expremiér už se dokonce neformálně setkal s jeho předsedou Michalem Šimečkou. Zdali mu ten nabídl nejvyšší vládní post, prozradit nechtěl. "O funkcích jsme se nebavili, to bude předmětem dalších kol," konstatoval.

Vstup Hlasu do vlády se Smerem by Pellegrini nebral jako prohru. Tvrdí, že by nešlo o návrat a že jeho strana může být v rámci kabinetu rovnocenným partnerem. "Nebudu žádný 'podržtaška' ani nebudu výtahem k moci, aby si s krajinou mohl zase dělat, co chce," dodal. 

Smer-SD získal ve volbách 22,94 procenta hlasů a 42 poslaneckých křesel. Druhé Progresivní Slovensko jich bude mít o deset méně, obdrželo 17,96 procenta hlasů. Hlas-SD na třetím místě se 14,7 procenta bude zastupovat 27 zákonodárců. 

Sedmi, respektive pětiprocentní hranici pro vstup překonaly také koalice OĽANO a přátelé (8,89 %, 16 poslanců) a subjekty KDH (6,82 %, 12 p.), SaS (6,32 %, 11 p.) a SNS (5,62 %, 10 p.).

Témata: Peter Pellegrini Slovensko