Slovák vyhrožoval opakováním činu střelce z Prahy. Policisté ho zastavili

Policie SR, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

24. prosince 2023 10:47

S lidmi, kteří vyhrožují opakováním čtvrtečního hrůzného činu na půdě Filozofické fakulty UK, se potýkají kromě českých i slovenští policisté. V Žilině v sobotu zadrželi postaršího muže, podezírají ho ze šíření poplašné zprávy. 

Policie ze Žilinského kraje informovala o případu v sobotu na facebooku. "V odpoledních hodinách jsme přijali informaci z Operačního střediska integrovaného záchranného systému Bratislava z linky 155 o oznámení ve znění: 'Udělám to, co se stalo v Praze,'" uvedli slovenští policisté.

Po přijetí oznámení bylo okamžitě zahájeno prověřování, jehož výsledkem bylo zadržení podezřelého příslušníky pohotovostní motorizované jednotky v Žilinské Lehotě, městské části Žiliny. 

"Čtyřiašedesátiletého muže si převzal vyšetřovatel Okresního ředitelství v Žilině a ve věci zahájil trestní stíhání pro trestný čin šíření poplašné zprávy. Na případu, který vyžaduje maximální soustředění a důkladné vyšetřování, intenzivně pracujeme," dodali policisté.

Policejní prezident Martin Vondrášek už v pátek informoval o nejméně osmi událostech, kdy lidé například hrozili napodobením čtvrteční tragické střelby či adorovali pachatele. Čtyři podezřelé osoby byly zajištěny.

Policisté zveřejnili video ze zadržení muže, který jim volal ve čtvrtek o půl jedenácté večer, že se inspiroval střelcem, chce si pořídit zbraň a také zabíjet. Po několika hodinách byl ztotožněn a zadržen. Případ zmínil i sám šéf státní policie. "Nechal jsem se inspirovat, chci zabíjet," sdělil muž podle Vondráška. Podezřelého zadržela zásahová jednotka a bylo zahájeno trestní řízení pro šíření poplašné zprávy.

Témata: Policie SR Slovensko