Škola se chystá na první výuku po tragické střelbě. Část budovy bude nepřístupná

Studenti uspořádali pietu za oběti střelby na FF UK. (4.1.2024)

Autor: Jan Hrabě

9. února 2024 21:44

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze se chystá na návrat k běžnému výukovému režimu. Vyučování většiny předmětů by mělo být zahájeno v pondělí 19. února, probíhat má i v hlavní budově, která se pár dní před Vánocemi stala místem mimořádně tragického útoku osamělého střelce.

Aktuálně finišují přípravy včetně probíhající rekonstrukce hlavní budovy na náměstí Jana Palacha. "Uzavřené by mělo zůstat jen čtvrté patro, ale jinak do hlavní budovy již běžně rozvrhujeme nadcházející výuku," sdělila České televizi proděkanka pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff. Podle ní bude kladen menší důraz na výkony. 

Univerzita se před obnovením výuky zaměřila například na přípravu vyučujících. Proběhly individuální i skupinové terapie, ale také povinná instruktáž od odborníků z ministerstva vnitra, policie a hasičského sboru. 

"Připravovali jsme jednotlivé pedagogy na situace, jak se zachovat, když se studenti či i oni sami rozbrečí nebo jinak nezvládnou situaci," vysvětlila proděkanka s tím, že odezva byla kladná. "Z počtu účastníků je jisté, že někteří pedagogové absolvovali školení opakovaně," poznamenala.

Fakulta stanovila harmonogram, podle kterého nejprve dojde v pátek 16. února k předotevření budovy. Akce se zúčastní pracovníci i studenti, půjde o neformální setkání před zahájením výuky. 

Útok v budově FF UK na náměstí Jana Palacha se odehrál ve čtvrtek 21. prosince. Nepřežilo jej 14 lidí, mezi oběťmi byli studenti i vyučující. Pachatel už předtím zavraždil svého otce v domě v Hostouni na Kladensku. Následně se ukázalo, že je zodpovědný také za dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o necelý týden dříve. 

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Univerzita Karlova Praha