Silvestr je tady. Česko dnes v noci vstoupí do roku 2024, v Praze bez petard

Novoroční ohňostroj

Autor: Markéta Dosedělová

31. prosince 2023 8:34

Česká republika dnes o půlnoci přivítá nový rok. Největší oslavy se každoročně konají v Praze, na Silvestra a Nový rok budou v centru metropole zavedena dopravní opatření omezující parkování a vjezd do některých ulic a oblastí. Stovky policistů budou během silvestrovských oslav dohlížet na bezpečnost a na dodržování zákazu odpalování pyrotechniky.

Zákazy parkování se v Praze budou týkat především Václavského náměstí, okolí Karlova mostu a Staroměstského náměstí. První omezení začnou platit již od 31. prosince od 12:00. Prodloužený bude provoz metra, a posílený bude provoz nočních tramvají. Zákaz parkování bude platit od 31. prosince od 12:00 do 10:00 v pondělí 1. ledna.

Zákaz odpalování pyrotechniky platí v centru Prahy a také v parcích, v blízkosti nemocnic, domovů pro seniory či v okolí zoo. Za porušení tohoto zákazu hrozí tisícové pokuty. Policisté v souvislosti s předvánoční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy očekávají, že lidé budou více volat na tísňovou linku, pokud uslyší podezřelé zvuky.

Praha od ledna 2020 nepořádá novoroční ohňostroje. Místo toho město nabídne například slevu na vstupné do zoo. Od 1. prosince 2020 platí v centru Prahy a na dalších místech zákaz používání zábavní pyrotechniky, včetně tzv. lampionů štěstí. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu vyzval starosty obcí, aby letos nepořádali silvestrovské a novoroční ohňostroje kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Některá města však plánované novoroční ohňostroje nezruší.

Ostrava na svém webu uvedla, že ohňostroj začne v 18 hodin. Předcházet mu budou slavnostní proslov a stát­ní hymna. "Účastníci patnáctiminutové show spatří ve výšce 80 až 100 metrů různobarevné scénické obrazce. Postarají se o to tři základní odpaliště a šest pomocných. K rozmanitosti oh­ňostroje přispěje dynamický hudební podkres. Závěr v py­romuzikálním stylu doprovodí takzvané kulové pumy, jejichž průměrné rozprsknutí na nebi je 150 metrů," píše na webu.

Sedm a půl minuty dlouhý novoroční ohňostroj pak čeká 1. ledna 2024 v 18 hodin i Plzeň. Doprovodí jej "na náměstí Republiky písně The Beatles, Elvise Presleyho a The Basebolls. Ještě před tím je ale pro děti připravena v prostoru "zvoničky" od 16.00 hodin velká diskotéka," píše na webu město.

Vyhlášený novoroční ohňostroj a jeho program v Protivíně se také rušit nebude. Proběhne na Masarykově náměstí 1. ledna 2024 v 18 hodin. "V pondělí 1. ledna 2024 v 18 hodin rozzáří novoroční oblohu nad Protivínem unikátní ohňostroj, jubilejní dvacátá protivínská pyrotechnická supershow. Ta letošní bude výjimečná především svou velikostí - největší nejen na jihu Čech, ale s velkou pravděpodobností i v celé České republice. Město ji navíc pojalo jako oslavu dobra, empatie, přátelství a slušnosti," uvedlo město.

"Letošní akci chápeme, a také organizujeme, především jako oslavu dobra, vzájemného pochopení a sounáležitosti. Všichni cítíme napětí ve společnosti, které často vrcholí konflikty mezi lidmi. Cílem nás všech je vrátit mezi nás slušnost, jedině tak můžeme jít dál. Nechceme dát prostor ani nebezpečným šílencům, z nichž jeden vraždil ve čtvrtek 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Strach a likvidace společenského života, to je to, oč se takoví lidé snaží," tvrdí starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Témata: Silvestr Nový rok Ohňostroje