Silné bouřky se prohnaly Českem. Na D1 vytvořily lagunu, na slovenském festivalu se zřítily stany na diváky

Laguna na D1

Autor: Libor Frýdl

12. července 2024 22:00

Česko dnes odpoledne a večer zasáhly silné bouřky s prudkými srážkami, silným větrem a kroupami. Hasiči měli plné ruce práce, především na Vysočině, na jihu Moravy a ve středních Čechách. V Krahulčí na Jihlavsku přetekl rybník kvůli přívalovému dešti, což vedlo k zatopení sklepů, garáží a některých domů. Spadlé stromy na několika místech zastavily vlaky a zaplavené cesty omezovaly provoz. Problémy hlásí i Slovensko, kde prudká bouře strhla několik stanů a pódií na hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně. Na místě zasahují záchranáři a hasiči a program musel být přerušen.

Bouřky se během odpoledne přesunuly do středních, východních a severních Čech, na Vysočinu, Moravu a Slezsko. Bouřky způsobili problémy na železnici, když spadlé stromy poškodily trakční vedení nebo zablokovaly koleje.

Vlakové spoje byly narušeny například mezi Obrataní a Pacovem na Vysočině, mezi Střelicemi a Silůvkami a u Tišnova na jihu Moravy. Odpoledne nejezdily vlaky mezi Vraným nad Vltavou a Davlí na trati Praha-Čerčany a mezi Čísovicemi a Měchenicemi. Problémy byly i na dalších tratích, například u Havlíčkova Brodu a u Protivína na trati Plzeň - České Budějovice. 

V Krahulčí na Jihlavsku přetekl rybník kvůli přívalovému dešti, což vedlo k zaplavení sklepů, garáží a domů. Hasiči evakuovali tři lidi z zatopeného domu. V Telči na Jihlavsku byly zatopeny některé ulice a sklep telčského zámku.

Největší množství srážek bylo zaznamenáno na Vysočině okolo 17:00, kdy na stanici Kostelní Myslová napršelo přes 23 litrů vody na metr čtvereční za hodinu. V Jemnici na Třebíčsku spadlo přes 28 litrů srážek, což přimělo hasiče k odčerpávání vody na několika místech.

Pražští hasiči na sociální síti X oznámili, že zasahovali na dálnici D1 kvůli laguně na vozovce, což značně omezilo dopravu. Středočeští hasiči po bouřkách odčerpávali vodu a odstraňovali popadané stromy, mezi 16:00 a 19:00 zasahovali u zhruba 70 případů, nejvíce na Nymbursku a v okrese Praha-západ.

I hudební festival Pohoda v Trenčíně na Slovensku v pátek večer zasáhla prudká bouřka, která strhla několik stanů a pódií. Na místě zasahují záchranáři a hasiči a program musel být přerušen.

Kolem osmé večer pořadatelé varovali před blížící se bouřkou. Lidé se schovali do stanů a aut. Bouřka dorazila asi za dvacet minut a byla velmi silná. Některé stany se zřítily, jeden zůstával stát díky tomu, že návštěvníci drželi jeho stěny.

Denník N uvedl, že pod stanem Slovenské spořitelny je až deset zraněných. Na místě zasahují záchranáři a sanitky. 

Témata: Počasí Bouřky Dálnice D1