Šílená střelba v Las Vegas: Několik mrtvých nedaleko místa, kde zemřelo 58 lidí

Policie USA

Autor: Jan Hrabě

7. prosince 2023 9:39

Tři lidé zemřeli při středeční střelbě, která se odehrála kolem poledne v kampusu University of Nevada v Las Vegas. Informovala o tom policie s tím, že po smrti je také pachatel útoku. Další osoba je v kritickém stavu. 

Ke střelbě došlo krátce před polednem, přičemž studenti a profesoři se zabarikádovali v učebnách. Po zhruba 45 minutách uvedla policie, že pachatel byl lokalizován a zneškodněn. Útok začal ve čtvrtém patře Lee Business School, útočník prošel několik pater, než byl zastřelen při přestřelce mimo budovu, uvedl deník Guardian.

Policejní šéf Adam Garcia uvedl na večerní tiskové konferenci, že dva univerzitní strážci se ihned dostali do přestřelky s pachatelem. Dodal, že už nehrozí žádné nebezpečí. Byla také zřízena speciální telefonní linka pro lidi postižené útokem. 

Profesor angličtiny Vincent Perez, který se schovával uvnitř, sdělil MSNBC, že slyšel sérii opakujících se výstřelů z "velmi silné zbraně". Podle svých slov si tak uvědomil, že jde o někoho, kdo přišel zabíjet lidi. Tři studenti vypověděli pro NBC News, že právě měli prezentaci, když se dozvěděli o střelci a nařízené evakuaci. 

University of Nevada, Las Vegas má více než 30 tisíc studentů. Kampus se nachází nedaleko místa, kde v roce 2017 došlo k nejtragičtější hromadné střelbě v nedávné historii Spojených států amerických. Útok na hudební festival nepřežilo 58 lidí. 

Středeční útok přišel po sérii střeleb v texaském Austinu, které nepřežilo šest lidí. V předchozím průběhu týdne byl překonán neslavný rekord v nejvyšším počtu masových střeleb v jednom roce. Letos jde už o 38 případů.

Témata: Policie USA USA