Senzační medaile z OH byla blízko! Kanoista Rohan trápil kajakáře, skončil čtvrtý

Lukáš Rohan (uprostřed) s Jiřím Prskavcem a Vítem Přindišem.

Autor: Pavel Krejčí

6. srpna 2024 8:58

V nové olympijské disciplíně vodního slalomu, v tzv. kayakcrossu, se snažil zachránit čest českému týmu jinak singlkanoista Lukáš Rohan. Málokdo očekával, že by snad právě on měl v této disciplíně zabojovat o medaile, nakonec se mu v pondělí podařilo proklouznout až do finále, v němž už to ale bylo nad jeho síly a nakonec skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

Pondělní pouť Lukáše Rohana do finále kayakcrossu začala tím, že to nejprve vypadalo, že ze čtvrtfinále nepostoupí. Dojel totiž na třetím místě. Jenže naděje umírá poslední a k nevoli domácích fanoušků sudí rozeznali pochybení u jízdy prvního Francouze Titouana Castrycka, jenž tak po dodatečné penalizaci ztratil postupové pozice a naopak Rohan ho tak nahradil.

Semifinále byla snad tou nejdivočejší jízdou z celé soutěže kayakcrossu. Vždyť to v ní od začátku vypadalo, že Rohan kvůli špatnému startu zůstane na čtvrtém místě, jenže Francouze Borise Neveua a Švýcara Martina Dougouda potkalo zaváhání, čehož český závodník dokonale využil, oba předjel a skočil tak tedy na postupovém druhém místě.

Tento senzační postup už ale v ještě senzačnější medaili Rohan nepřetavil. Ve finálové jízdě se totiž na medailové pozice nedokázal probojovat a skončil celkově čtvrtý. Zaznamenal tím tak nejlepší výsledek českých slalomářů na těchto Hrách, v rámci kterých se jinak českým vodákům nepodařilo poprvé od roku 1992 získat ani jeden cenný kov.

Mezi muži se v pondělí představil ještě Jiří Prskavec, který si k této nové disciplíně jinak nenašel cestu a vypadá to, že se jí nadále věnovat nebude. Tomu se v ní nepodařilo postoupit do semifinále, když skončil čtvrtý. Kdyby však skončil třetí, mohl klidně postoupit, neboť původní vítěz Manuel Ochoa ze Španělska byl dodatečně penalizován a klesl tak až na poslední čtvrté místo.

Témata: Lukáš Rohan olympijské hry 2024