Samosběr Vojnice 2023: Stovky sběračů ráno zaplnily pole, úroda je ale nižší

Červené, sladké, šťavnaté

Autor: stars24.cz, ČTK

23. srpna 2023 13:19

Stovky sběračů ráno zaplnily pole u Vojnic na Olomoucku, kde místní farmář Ladislav Kašpar zahájil samosběr zeleniny. Lidé si mohou vlastnoručně sklidit mrkev, cibuli, zelí či červenou řepu nebo si odnést melouny vypěstované na zdejším lánu. Úroda zeleniny je letos podle Kašpara výrazně nižší než loni, jelikož ji poškodilo sucho a část zeleniny spořádali přemnožení hraboši. 

Kvůli rostoucím nákladům na pěstování Kašpar zvýšil ceny zeleniny, i tak ale její samosběr zákazníky vyjde výrazně levněji než nákup v supermarketech. "Předpokládám, že dnes si k nám pro zeleninu přijdou zhruba tři tisíce lidí," řekl ČTK Kašpar.

Pole se zeleninou u Vojnic, které jsou součástí obce Těšetice, mají celkovou rozlohu 25 hektarů. Loňská úroda obnášela 150 až 170 tun. O samosběr čerstvé zeleniny je každoročně velký zájem, do polí v okolí Vojnic na přelomu srpna a září vyrážejí tisíce lidí.

Zájem o samosběr ve Vojnicích byl dnes tak velký, že ráno krátce po zahájení byly obsazeny všechny parkovací plochy u polí a farmář pomocí sociálních sítích nabádal další zájemce, aby dnes už nejezdili. Řidiči ráno ze silničního tahu z Olomouce do Těšetic hlásili dlouhou kolonu, dopravu u odbočky na Vojnice kvůli velkému počtu přijíždějících automobilů řídili policisté.

U pole se zeleninou bylo ráno instalováno sedm pokladem s váhou. Kilogram mrkve si lidé mohou na poli u Vojnic sklidit za devět korun, petržel a cibule stojí 15 korun. Za kilogram vodního melounu či rajčat sběrači zaplatí 12 korun a za kilogram zelí 15 korun. 

Témata: Olomoucký kraj Ovoce