Rutta měl jít sedět, zuří švédský expert a „Švédsko prosí o milost,“ reaguje finský web

Fantazie na MS v Praze 2024. Češi porazili Švédy 7:3

Autor: Jan Novák

26. května 2024 12:52

Se semifinálovým fiasem 3:7 se Švédové jen těžko vyrovnávají. Zklamaní hokejisté opouštěli led po zápase s Českem. Taková rána pro Skandinávii nikoho nepotěšila.

Švédská média se po výkonu své reprezentace nezdráhala vyjádřit své názory a ani rozhodčí neunikli kritice, zejména kvůli faulu loktem Jana Rutty na Isaca Lundeströma.

Výrazná porážka vyvolala posměšné zprávy od Finů, kteří byli vyřazeni na MS ve čtvrtfinále právě po prohře s Tre Kronor. A finálový soupeř Česka? Švýcarští hráči si v boji o titul nemohli přát lepšího soupeře.

"Tři korunky se sesypaly jako domeček z karet," píše se v komentáři švédského Aftonbladetu při analýze semifinálového zápasu. "Další finále MS bude bez Švédska a velkou otázkou je, zda to byli rozhodčí, kteří ovlivnili semifinále proti Česku," uvedl novinář Mats Wennerholm.

Šlo o okamžik z 35. minuty zápasu, kdy český obránce Jan Rutta zasadil loktem Isacu Lundeströmovi do tváře. „Rozhodčí mají osm očí, ale nikdo neviděl nejodpornější úder loktem na šampionátu. Švédsko ale za prohru nemůže obviňovat nikoho kromě sebe,“ zdůraznil devětašedesátiletý hokejový novinář.

„Je to hrůzné. Rutta měl dostat pětiminutový trest a měl být také suspendován. Byla to krádež, rozhodčí pomohli Česku,“ uvedl po zápase v televizním studiu Viaplay expert Erik Granqvist. Dokonce i sám Lundeström, oběť Ruttova lokte, byl překvapený, že rozhodčí nezkontrolovali situaci na videu.

„Měli by to udělat. Ve skupině si rozhodčí prohlédli téměř každý sporný moment. Bylo to šokující, že Rutta nebyl vyloučen a nikdo to neřešil,“ poznamenal postižený útočník.

České vítězství nezůstalo bez povšimnutí i ve Finsku, zemi, která ve čtvrtfinále prohrála se Švédskem 1:2 po prodloužení. Trenér Finů Jukka Jalonen dokonce ve čtvrtek v ostravské hale mluvil o tom, že jeho tým nedokázal konkurovat týmu NHL a pár rozhodčím.

„Švédsko prosí o milost,“ ironicky napsal finský web Ilta-Sanomat. „Česko postupuje do finále! Je to přesvědčivé vítězství,“ sdělil portál Iltalehti a dále dodal: „Pro Švédy to bude náročná cesta domů. Hráči Tre Kronor byli dosti poníženi.“

Témata: Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 Jan Rutta Hokej MS