Rusové trefili ukrajinský obchod a kavárnu. Na místě jsou desítky mrtvých

Ruské ostřelování obce Hroza má desítky obětí.

Autor: Pavel Krejčí

5. října 2023 16:10

Ruská armáda při ostřelování Charkovské oblasti na Ukrajině zasáhla obchod a kavárnu v obci Hroza. Podle prvních informací zemřelo nejméně 49 lidí. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

Útok potvrdil šéf Charkovské oblasti Oleg Sinegubov, prezident Volodymyr Zelenskyj i Úřad generálního prokurátora na Telegramu.

Podle dostupných informací byly ruské síly zodpovědné za útok na obchod a kavárnu ve vesnici Hroza, která se nachází přibližně 30 kilometrů západně od Kupjansku. Na místě pracují záchranné týmy.

"Kolem 13:15 Rusové stříleli na kavárnu a obchod ve vesnici Hroza, okres Kupjan, kde bylo mnoho civilistů. Nyní na místě pokračují záchranáři, z trosek se zatím podařilo vyprostit 48 mrtvých lidí včetně 6letého chlapce, zraněno bylo 6 lidí, z toho 1 dítě. Lékaři jim poskytují potřebnou pomoc. Na místě probíhají záchranné operace," píše server.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostřelování odsoudil a označil jej za "brutální ruský zločin" a "záměrný teroristický útok". Vyjádřil soustrast všem, kteří ztratili příbuzné a blízké, a znovu zdůraznil, že ruský teror musí být zastaven.

Prezident poznamenal, že v současné době jedná s evropskými lídry o posílení ukrajinské protivzdušné obrany a posílení vojáků. "Všichni, kdo pomáhají Rusku obcházet sankce, jsou zločinci. Každý, kdo až dosud podporuje Rusko, podporuje zlo. Rusko potřebuje tento a podobné teroristické útoky k jedinému: aby se jeho genocidní agrese stala novou normou pro celý svět. A děkuji každému vůdci, každému národu, který nás podporuje v ochraně života!" dodal.

Rusové také zaútočili na nemocnici ve městě Beryslav v Chersonské oblasti. Při leteckém útoku zcela zničili čtvrté patro budovy a zranili několik civilistů. "Došlo k přímému úderu na nemocnici v Beryslavi. Čtvrté patro bylo zcela zničeno, další částečně zničeno. Ruské útoky poškodily i vozidla záchranné služby. Dva zdravotníci byli zraněni. Řidič sanitky utrpěl zranění hlavy a zlomeninu nohy, záchranář utrpěl těžký otřes mozku," napsal vedoucí vojenské správy Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin na Facebooku.

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Ukrajina