Ruské volby s očekávaným výsledkem. Putin bude prezidentem i dalších šest let

Vladimir Putin

Autor: Pavel Krejčí

18. března 2024 8:38

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Po sečtení 99,43 procenta hlasů činil Putinův volební zisk 87,32 procenta. Na druhém místě byl kandidát ruských komunistů Nikolaj Charitonov se 4,32 procenta, třetí místo držel Vladislav Davankov s podporou 3,79 procenta. Čtvrtého Leonida Sluckého volilo 3,19 procenta voličů. 

Průběžné výsledky se tak moc neliší od průzkumu agentury FOM, podle kterého měl Putin získat 87,8 procenta hlasů. Šetření přisuzovalo druhému Charitonovovi zisk 4,7 procenta, třetímu Davankovovi 3,6 procenta a čtvrtému Sluckému zhruba 2,5 procenta. 

Volební komise před volbami hlavy státu uvedla, že v Rusku je 112 milionů oprávněných voličů. Další dva miliony Rusů žijí v zahraničí. Podle komise se volební účast ještě před uzavřením volebních místností přehoupla přes 65 procent. Nezávislí pozorovatelé a odborníci charakterizují ruské prezidentské volby jako nedemokratické, protože se do nich nezapojil žádný představitel opozice. 

Putin je u moci téměř čtvrt století a v roce 2022 spustil nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu. Tvrdil, že volby jsou hlasováním o "budoucnosti Ruska". Válku na Ukrajině vysvětluje jako boj proti rozpínavosti Západu, což nachází dobrou odezvu u mnoha Rusů.

Témata: Vladimír Putin Rusko