Rozmary počasí stále hrozí povodněmi. Problémy jsou téměř v celém Česku

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

26. prosince 2023 6:00

Ani třetí vánoční den se neobejde bez platných výstrah. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nadále varuje před dosahováním stupňů povodňové aktivity na vodních tocích po téměř celém území. Výjimkou jsou nejjižnější partie jižních Čech a severovýchodní cíp země. 

Nejvyšší stupeň nebezpečí se týká oblastí v Ústeckém, Libereckém, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihočeském a Olomouckém kraji a také na Vysočině. V místech, na která se vztahuje "červená" výstraha, je třeba počítat s třetím stupněm povodňové aktivity na řekách.

Voda v tomto případě může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace, omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku.  

Počasí přes den (07-24):

Zataženo až oblačno, ojediněle, od severozápadu přechodně místy přeháňky nebo déšť, zejména na horách. Později odpoledne a večer od severozápadu místy polojasno, na severu v polohách nad 900 m srážky sněhové. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, začne večer slábnout. Na jihovýchodě vítr mírný 2 až 6 m/s.

Komentář meteorologa:

Vlivem tání sněhu se budou zvedat hladiny toků místy s dosažením stupňů povodňové aktivity.

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ