"Rozhodli se mě zabít." Navalnyj nahrál vzkaz pro případ, že zemře

Alexej Navalnyj

Autor: Pavel Krejčí

16. února 2024 17:56

Z Ruska se v pátek do celého světa rozšířila tragická zpráva o úmrtí vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Jeden z hlasitých kritiků Putinova režimu předpokládal, že jej ve vězení může takový osud potkat. Proto už v minulosti nahrál vzkaz pro své podporovatele pro případ, že bude zlikvidován.  

Klip pochází z dokumentu Navalnyj, který natočil kanadský režisér Daniel Rother. Opozičního politika a kritika ruského prezidenta Vladimira Putina vyzval k tomu, aby pronesl vzkaz pro své podporovatele pro případ, že zemře.  

"Jestli se to stalo, znamená to, že jsme v tuto chvíli neobyčejně silní, když se mne rozhodli zabít. Tuto sílu musíme využít. Nevzdávejte se, pamatujte, že jsme obrovská síla, kterou ti špatní utlačují jen proto, že si nedokážeme uvědomit, jak silní ve skutečnosti jsme. K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí. Proto nelze zůstat nečinnými," prohlásil na kameru. 

Navalnyj zemřel podle prohlášení federální vězeňské služby dnes, když po procházce upadl do bezvědomí. Veškeré resuscitační pokusy skončily neúspěchem, lékaři potvrdili úmrtí vězně a stanovili příčinu smrti. 

Navalnyj byl jedním z nejvýraznějších kritiků prezidenta Putina a jeho vlády, organizoval různé protesty a kampaň proti korupci, což vedlo k jeho opakovaným zatčením a obviněním. Stal se také terčem několika útoků, včetně jednoho, který vedl k otravě nervovým jedem v srpnu 2020. Po otravě byl převezen do Německa, kde byl léčen.

Rusko popíralo zodpovědnost za jeho otravu, ale německá vláda a další západní země obvinily ruské úřady. Navalnyj se později vrátil do Ruska v lednu 2021, ihned po příletu byl zatčen. V dubnu téhož roku byl odsouzen k trestu odnětí svobody a následně uvězněn.

Témata: Alexej Navalnyj Rusko