Roman Staněk poprvé dominoval ve Formuli 2: Usmála se na něj štěstěna

Roman Staněk

Autor: Zdeněk Tuhý

23. března 2024 18:18

Český závodník, Roman Staněk, již druhým rokem závodí ve Formuli 2. V australském Melbourne tento víkend se mu povedlo získat své první vítězství ve sprintu této série. Dopomohla mu k němu štěstěna, která se na něj po prvních nevydařených víkendech usmála.  

Rodák z Valašského Meziříčí vyhrál sobotní sprint Velké ceny Austrálie, cestu k vítězství neměl ale lehkou. Kvalifikaci pro hlavní závod dokončil na desátém místě, pořadí na sprint se ale vždy otáčí. Proto do sprintu odstartoval z pole position. 

Hned při startu se po rozjetí za Staňkem srazili piloti Josep María Martí a Gabriel Bortoleto. Český jezdec se zmatku úspěšně vyhnul, ale propadl se na druhé místo za Hadjara. Od té doby musel začít odolávat nátlaku soupeřů zezadu. Defenziva se mu dařila velmi dobře a na konci závodu si dvaceti letý mladík dojel pro druhé místo a jeho první stupně vítězů ve Formuli 2. 

To ale nebyl pro Staňka ještě zdaleka konec. Isaac Hadjar, vítěz závodu, poté dostal dodatečně penalizaci 10 sekund a proto nakonec dostal vítězství český závodník. Do celkového pořadí v šampionátu si připsal deset bodů a poskočil na průběžné dvanácté místo.

Témata: Roman Staněk (jezdec F3) Formule 2