Rok 2024 je tady. Mění se důchody i minimální mzda

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Markéta Dosedělová

1. ledna 2024 11:55

S příchodem nového roku opět dochází k valorizaci důchodů. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu roste o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Dochází také k růstu minimální mzdy na částku 18 900 korun.

Minimální mzda, která byla v roce 2023 stanovena na 17 300 korun, byla navýšena na částku 18 900 korun. Toto opatření bylo přijato s cílem zlepšit finanční situaci pracovníků a odpovídá rostoucím nákladům života. Současně s tímto zvýšením minimální mzdy dochází i ke zvýšení minimální mzdy za hodinu. Z dosavadních 103,80 korun stoupá minimální hodinová mzda na 112,50 korun.

Nově je možné využívat zaměstnaneckých akcií v případě, kdy zaměstnavatel chce motivovat zaměstnance i jinak než finančně. Novela odkládá zdanění příjmu ze závislé činnosti spojené s akciemi nebo opcemi až do stanoveného okamžiku, jako je prodej akcií, odchod zaměstnance z firmy nebo uplynutí 10 let od obdržení tohoto benefitu. Tato úprava umožní flexibilnější zdanění v případě, kdy dochází ke ztrátě hodnoty firmy nebo k nepředvídatelným okolnostem. Kapitálový zisk z nárůstu hodnoty akcie bude i nadále podléhat zdanění mimo režim závislé činnosti a bude možné uplatnit časový test (osvobození po uplynutí 3 let od nabytí).

Dochází také k růstu penzí. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro letošní rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

O 5,2 procenta se také zvyšuje příspěvek, který se zavedl v roce 2005 jako kompenzace za rušení nebo omezování dosavadních zvýhodnění účastníků odboje a osob účastných rehabilitace v oblasti dopravy, telefonních služeb a lázeňských a rekreačních pobytů. Účastníci odboje budou dostávat 2816 korun a vdovy či vdovci 1408 korun měsíčně. 

Od dnešního dne také platí nové daňově zvýhodněné produkty pro finanční zajištění na stáří. Dlouhodobý investiční produkt je nástroj rozšiřující okruh možností spoření na stáří o produkty bankovního a investičního typu. Tato změna není zaváděním nového finančního produktu, nýbrž režimem, který bude aplikován na již existující finanční produkty investičního nebo spořicího typu.

Investoři budou mít možnost volby mezi konzervativními bankovními vklady, spořicími účty či dynamickým kolektivním nebo individuálním investováním. V rámci Dlouhodobého Investičního Produktu (DIP) bude umožněno držení peněžních prostředků, akcií a dluhopisů s určitým omezením, podílových listů a derivátů sloužících k zajištění měnového nebo úrokového rizika. Poskytovateli DIP budou pouze regulované finanční instituce, jako jsou banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti a samosprávné investiční fondy.

Účastníci budou mít nárok na daňové zvýhodnění pouze v případě, že si vyberou své uspořené prostředky až po deseti letech spoření a dosažení věku minimálně 60 let. Každý poskytovatel DIP bude povinen oznámit České národní bance (ČNB) zahájení nebo ukončení poskytování tohoto produktu, a ČNB udržuje veřejně přístupný seznam poskytovatelů DIP. Akcie a dluhopisy v rámci DIP budou omezeny na ty, které jsou obchodovány na regulovaném trhu nebo v mnohostranném obchodním systému, s výjimkou státních dluhopisů, dluhopisů vydaných centrální bankou a krytých dluhopisů.

Pojištění dlouhodobé péče bude produkt, kde pojistnou událostí je závislost klienta, který si pojištění sjednal, nebo jeho osoby blízké na pomoci jiné osoby z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu odpovídajícího stupni závislosti III nebo IV podle zákona o sociálních službách. Dále může jít o škodové pojištění se sjednaným pojistným plněním ve formě poskytnutí péče o pojistníka po celou dobu jeho závislosti odpovídající stupni závislosti III nebo IV nebo náhrady nákladů na takovou péči.

Celkový roční limit na všechny čtyři daňově podporované produkty spoření na stáří bude činit 48 000 korun na poplatníka, přičemž 50 000 korun ročně na příspěvky od zaměstnavatele bude nově možné využít i ve vztahu k dlouhodobému investičnímu produktu a pojištění dlouhodobé péče. Každý občan bude moci rozhodnout, zda chce využít daňovou podporu pouze na jeden typ produktu nebo si ji rozložit mezi více produktů.

Kromě toho bude nově možné vytvářet tzv. alternativní účastnické fondy v rámci doplňkového penzijního spoření, které poskytnou investiční flexibilitu, která dosud chyběla ve stávajících účastnických fondech. Tyto alternativní fondy nebudou podléhat stejným investičním omezením jako běžné účastnické fondy, což umožní dynamické investování a vyšší potenciál výnosu v delším časovém horizontu.

Tato novelizace také umožní paralelní účast v transformovaných fondech původního penzijního připojištění a v účastnických fondech doplňkového penzijního spoření. Účastníci smluv uzavřených před rokem 2013 budou mít možnost nechat své naspořené prostředky v transformovaných fondech, které garantují nezáporné zhodnocení a umožňují částečný výběr prostředků ve formě výsluhové penze s nižším zhodnocením. Nově naspořené prostředky mohou být směřovány do účastnických fondů s vyšším potenciálem zhodnocení. Státní podpora bude poskytována pouze na prostředky uložené do jednoho typu fondu.

Témata: důchody Minimální mzda