Rodičovský příspěvek: Petr Fiala prozradil, o kolik poroste a proč

Petr Fiala

Autor: Libor Frýdl

22. srpna 2023 10:23

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je navýšení rodičovského příspěvku o 50 000 korun přiměřené jak potřebě zvýšení této částky, tak možnostem státního rozpočtu. V červnu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámil, že od 1. ledna příštího roku by měl být rodičovský příspěvek zvýšen na 350 000 korun a zároveň by se doba jeho čerpání zkrátila na tři roky. Tuto novelu bude posuzovat Poslanecká sněmovna.

Určená hranice pro nárok na nový příspěvek bude 1. leden 2024. Premiér Fiala před novináři zdůraznil, že je vždy složité stanovit pevnou hranici, avšak toto opatření bere v úvahu mnoho faktorů, včetně celkových podmínek pro rodiny s dětmi. Jednou z podmínek, které byla pro souhlas ODS s navýšením důležitá, bylo zároveň vytváření lepších podmínek pro návrat rodičů do pracovního procesu.

Premiér dodal, že navržené navýšení příspěvku zohledňuje potřeby zvýšení částky a také možnosti státního rozpočtu.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Sněmovny za TOP 09, zdůraznila, že rodičovský příspěvek není jedinou formou pomoci pro rodiny s dětmi. Upozornila na další podporu státu, například v oblasti energetiky.

Ohledně skutečnosti, že navýšení příspěvku bude platit pouze pro děti narozené od ledna příštího roku, Adamová uvedla, že je nutné stanovit nějakou hranici. Pro její stranu byla důležitá také diskuze o tom, jak bude financováno zvýšení příspěvku a zkrácení doby jeho pobírání.
 

Témata: rodičovský příspěvek Petr Fiala (ODS)