Robert Fico nemá moc času. Vládu musí sestavit do dvou týdnů

Robert Fico

Autor: Libor Frýdl

2. října 2023 21:06

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Po schůzce s hlavou státu to potvrdil s tím, že má dva týdny na sestavení kabinetu. Uvedla to agentura TASR.

Zformování vlády nebude pro Fica jednoduchým úkolem, protože strana Smer-SD získala ve volbách téměř 23 procent hlasů, pro vytvoření vlády s většinovou podporou v Národní radě tak bude muset získat spolupráci alespoň dvou dalších stran.

I přes to, že ústava neobsahuje ustanovení o prezidentském pověření sestavením vlády, jedná se o tradici, kterou dodržují slovenští prezidenti po volbách, kdy jako první pověřují předsedu vítězné strany. Ústava určuje, že prezident jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak členy kabinetu.

 

Schůzka mezi prezidentkou Čaputovou a Robertem Ficem trvala přibližně čtvrt hodiny. Čaputová a Fico mají dlouhodobě napjaté vztahy a vítěz voleb například tvrdil, že Čaputová je agentkou Spojených států, což vedlo až k žalobě.

Slovensko ale situaci, kdy vítěz voleb nedokázal sestavit vládu, zná. Naposledy se to stalo v roce 2010 právě u strany Smer-SD. Druhou nejsilnější stranou po víkendových volbách je Progresivní Slovensko, které se pokusí zabránit vytvoření vlády Smeru.

Podoba budoucí vládní koalice závisí na postoji strany Hlas a jejího předsedy Petera Pellegriniho, bývalého stranického kolegy Roberta Fica. Zatím ale není jasné, s kterou další stranou by Smer mohl vytvořit koalici. 

Témata: Slovensko Robert Fico Zuzana Čaputová