Rakušan debatoval ve Vyškově. Po cestě porušil předpisy, hrozí mu pokuta

Vít Rakušan zveřejnil video, na kterém není připoután.

Autor: Jan Hrabě

5. března 2024 11:19

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí absolvoval další z Debat bez cenzury ve Vyškově. Tentokrát ale více rezonuje incident, který se stal po cestě na jižní Moravu. Rakušan totiž natočil a zveřejnil video, na kterém sedí v autě, aniž by byl připoután. Předseda jedné z vládních stran již avizoval, že je připraven přijmout trest. 

Rakušan není připoután na videu, ve kterém komentuje klip na sociálních sítích expremiéra Andreje Babiše (ANO). "Tohle je pan Babiš, nemá rád fakta, a tak šíří lži a bludy. Nežerte mu to. Ty řeči jsou opravdu kontaminované," říká předseda hnutí Starostové a nezávislí na záběrech.

Pozorní lidé si každopádně všimli toho, že ministr vnitra porušuje dopravní předpisy. Někteří dokonce pod příspěvkem na sociální síti X označili policii, kterou tím chtěli vyzvat, aby se případem zabývala. 

Rakušan hned v pondělí odpoledne přiznal chybu. "Dnes jsem cestou na Debatu bez cenzury natočil video v autě, bohužel bez pásu. Omlouvám se, byla to chyba. Jsem samozřejmě připravený za to zaplatit odpovídající pokutu. A vy prosím buďte pozornější než já. Pásy zachraňují životy," napsal na síti X.

Člen Fialovy vlády není prvním politikem, který takto pochybil. Před třemi lety například zaplatila pokutu 1500 korun tehdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která rovněž natočila v autě video na sociální sítě, aniž by byla připoutaná. 

Témata: Vít Rakušan (STAN) Policie ČR