Rakousko před Silvestrem apeluje na ČR: Zpřísněte dohled nad prodejem pyrotechniky

Rakouská policie

Autor: Jan Hrabě

30. prosince 2023 18:50

Rakouská policie při kontrolách na hranici s Českem zabavila přibližně 25 tisíc kusů zakázané pyrotechniky zakoupené v Česku. Uvedla to rakouská veřejnoprávní stanice ORF. Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner chce o problematice jednat s českým protějškem Vítem Rakušanem (STAN). 

ORF připomněla, že v Rakousku má dohled nad prodejem zábavní pyrotechniky policie, zatímco v Česku je to obchodní inspekce. Karner je toho názoru, že česká strana musí dohled zpřísnit. I proto chce jednat s ministrem Rakušanem. 

Rakušané si v českých obchodech kupují takové druhy pyrotechniky, které mohou v jejich zemi legálně vlastnit a odpalovat pouze speciálně vycvičení lidé s úředním povolením. Občané přitom podle policistů většinou nevědí o tom, že dovoz takové pyrotechniky je v rozporu se zákonem. 

Policie letos v meziročním srovnání eviduje nárůst počtu trestních oznámení v souvislosti se zakázanou pyrotechnikou. V poslední době mu čelilo asi 450 lidí.

V uplynulých dvou letech zemřeli v Dolních Rakousích po explozích zakázané pyrotechniky tři mladí lidé, uvedla ORF. Rakouské nemocnice ošetří každý rok zhruba 210 pacientů kvůli úrazům způsobeným pyrotechnikou.

Témata: pyrotechnika Ohňostroje Rakousko Policie Rakousko Vít Rakušan (STAN)